Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 17 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix in de ban van nieuwe horror-serie op basis van podcast

Archive 81 verscheen afgelopen week op Netflix en knalde direct de top 10 meest bekeken series binnen. Het gaat om een horror-serie die gebaseerd is op een podcast.

Aan de lopende band verschijnen er nieuwe hitfilms en -series op Netflix en de top 10 verschuift met de dag. Maar horror in dit rijtje is vrij zeldzaam. Bird Box was de laatste échte hit binnen dit genre, Archive 81 is op weg dat ook te worden.

Horror-serie Archive 81 op Netflix

In de serie krijgt archivaris Dan Turner (Mamoudou Athie) de opdracht om een beschadigde filmcassette te restaureren. Op de beelden ontdekt hij een op het eerste oog onschuldig project van antropologie-studente Melody Pendras (Dina Shihabi). In 1994 interviewde ze een groep bewoners van een appartementencomplex in New York, dat kort na de opnames is afgebrand. Vervolgens blijkt de opdrachtgever over nog veel meer soortgelijke cassettes te beschikken, in het mysterieuze ‘archief 81’.

De archivaris krijgt een groot bedrag aangeboden om de hele collectie te digitaliseren, maar vanwege de staat van de cassettes moet hij verhuizen naar het Catskillgebergte, waar het beschadigde archief ligt opgeslagen in een onderzoekslab. Via de beelden van de vermiste studente achter het filmproject stuit hij op een demonische sekte, en de zaken worden behoorlijk persoonlijk.

Op basis van een podcast

De horror-serie Archive 81 is gemaakt op basis van de gelijknamige podcast van Dan Powell en Marc Sollinger, bestaande uit drie seizoenen. Het was aan producer en scenarioschrijver Rebecca Sonnenshine om deze succesvolle luisterverhalen voor Netflix om te zetten tot een visueel spektakel. En wie van series houdt met een langzame opbouw en doodenge spanning in de lucht houdt, zal concluderen dat ze daar behoorlijk in is geslaagd. Ook James Wan (The Conjuring) Paul Harris Boardman (Devil’s Knot) en Bobak Esfarjani (WandaVision) schreven en produceerden mee aan deze ijzingwekkende serie.

Archive 81 is nu te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.