Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Netflix verhoogt abonnementsprijzen opnieuw: Nederland aan de beurt?

Netflix biedt een hoop vermaak tijdens de lockdown, met vooral afgelopen december als succesmaand dankzij hitserie Bridgerton en George Clooney’s Midnight Sky. Voor al dat moois ga je helaas waarschijnlijk binnenkort echter nog meer betalen.

Ja, dat lees je goed: de zoveelste prijsverhoging van Netflix-abonnementen lijkt er aan te komen. De streamingdienst is al een stuk prijziger dan Disney+, Discovery+ en Amazon Prime Video, maar heeft tegelijkertijd ook een koppositie waar je U tegen zegt.

Netflix: meer omzet graag

Groei is het eeuwige doel. Alleen botst het bedrijf in meerdere markten tegen een plafond: de bizarre jaarlijkse stijgingen in het aantal abonnees dat de afgelopen jaren keer op keer werd neergezet wordt op een gegeven moment simpelweg onrealistisch. Over het algemeen kun je stellen dat wie Netflix wil, ondertussen wel een abonnement heeft genomen.

Gelukkig is er nog een knop waar het bedrijf aan kan draaien: de abonnementsprijzen van de streamingdienst. Als het aantal abonnees gelijk blijft maar de prijs iets verhoogd wordt, al is het maar met 1 euro, dan zorgt dat voor een enorme omzetstijging. En zeg nou zelf: je gaat niet je abonnement vanwege die kleine stijging opzeggen. Kassa!

Abonnementen internationaal duurder

Gebruikers uit de Verenigde Staten en Canada kregen eind vorig jaar al een prijsstijging door de strot geduwd, en deze maand is ook het Verenigd Koninkrijk aan de beurt. Het Basic-abonnement blijft gelukkig 5,99 pond kosten, maar het Standaard- en Premium-abonnement worden respectievelijk 1 en 2 pond duurder. Behapbare stijgingen, maar wel de zoveelste. Uiteindelijk tikt dat toch aan.

Na Amerika, Canada en Engeland lijkt het slechts een kwestie van tijd voor we ook in Nederland meer voor ons Netflix-abonnement moeten gaan betalen. Dat kan bijna niet anders. Zeker als we naar de afgelopen jaren kijken. Het bedrijf lijkt geen enkele reden hebben om ons over te slaan.

En Nederland dan?

Als we even de prijsverhogingen van onze buren doortrekken, dan krijg je het volgende plaatje: Standaard kost nu 10,99 euro en Premium 13,99 euro. Na de verhoging zou dit betekenen dat de prijzen 11,99 en 15,99 worden.

Tegenover Deadline verklaart een woordvoerder van Netflix dat de prijsstijging het gevolg is van lokale investeringen in het Verenigd Koninkrijk: “Dit jaar geven we meer dan een miljard dollar uit aan lokale films, series en documentaires waarmee we zorgen voor duizenden banen. We proberen verhalen op de beste manier te vertellen: van The Crown tot Sex Education.”

Investeren in lokale content

Vanwege een nieuw EU-quota moeten streamingdiensten een bepaald percentage aan lokale content aanbieden. Dat kost geld, en als we Netflix moeten geloven worden die kosten simpelweg doorbelast aan de gebruiker. Het bedrijf benadrukt echter dat de streamingdienst toegankelijk blijft: “De prijsveranderingen weerspiegelen de investeringen die we doen en de verbeteringen aan ons product. Basic blijft onveranderd zodat iedereen van onze dienst kan genieten.”

Disney+ doet mee

Vooral voor consumenten die zowel Netflix als Disney+ hebben wordt 2021 een prijzig jaar. In februari wordt de prijs van Disney+ in Nederland namelijk ook verhoogd. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Netflix ook zal volgen. Dat wordt alvast sparen!

DeadlineWANT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.