Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 14 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

De 5 rijkste personen ter wereld zijn in 2020 miljarden rijker geworden

Terwijl de wereld in een crisis raakte door de pandemie, werden de rijkste personen op aarde weer een stuk rijker. Jeff Bezos en Elon Musk spanden de kroon, terwijl Bernard Arnault even vreesde voor een instorting van zijn vermogen. Maar ook hij kwam er weer bovenop.

Vorige week verdiende Elon Musk, nummer 2 op de lijst rijkste personen op aarde, in één dag 9,7 miljard dollar. Hij naderde de nummer 1 op de lijst, Jeff Bezos, tot op een paar miljard. Begin deze week verloor de Tesla-CEO weer 4 miljard, terwijl het vermogen van de Amazon-CEO met bijna een miljard steeg. Een fooitje, voor de rijkste man ter wereld.

Rijkste personen ter wereld miljarden rijker in 2020

Het totale vermogen van de top 5 rijkste personen op aarde is op dit moment 674 miljard dollar. In de laatste twee weken zou dat nog enkele miljarden kunnen stijgen of dalen, maar feit is dat ze in 2020 gezamenlijk meer dan 200 miljard dollar rijker zijn geworden. Op het moment van schrijven is ligt dat groeibedrag zelfs op 235 miljard dollar. Een jaaroverzicht, gebaseerd op cijfers van de Bloomberg Billionaires Index.

1. Jeff Bezos: van 115 naar 183 miljard dollar

Jeff Bezos gaat, als er geen heel gekke dingen gebeuren, 2021 in als de rijkste man ter wereld. De Amazon-CEO spinde garen bij de pandemie, doordat mensen een soort van gedwongen werden meer online te kopen dan in winkels. De aandelen schoten omhoog. Zo verdiende ‘s werelds rijkste man ooit, die relatief weinig doneert aan goede doelen, op één dag een keer 13 miljard dollar in 2020.

2. Elon Musk: van 27,6 naar 148 miljard dollar

De meest explosieve stijger in 2020 was Elon Musk. Daar moet bij vermeld worden dat hij zichzelf bij Tesla geen salaris uitbetaalt, maar een slim beloningssysteem hanteert. Dit loopt alleen maar op en begon dit jaar pas echt zijn vruchten af te werpen. Door almaar stijgende Tesla-aandelen staat zijn vermogen nu op 148 miljard dollar. In 2021 kan hij Jeff Bezos wel eens voorbij schieten, als het zo doorgaat.

3. Bill Gates: van 113 naar 129 miljard dollar

Microsoft-oprichter Bill Gates bezit nog maar 1 procent van de Microsoft-aandelen, maar heeft daarnaast nog altijd een investeringsportefeuille van meerdere miljarden in verschillende sectoren. Genoeg om zijn vermogen in 2020 met 16 miljard dollar te zien stijgen. Zijn vermogen had nog veel hoger kunnen zijn als hij niet talloze miljarden had geïnvesteerd in zijn filantropische stichting Bill & Melinda Gates Foundation.

4. Bernard Arnault: van 105 naar 110 miljard dollar

Als eigenaar van het LVMH-imperium, waaronder luxemerken als Dior en Moët vallen, zag Bernard Arnault zijn vermogen in 2020 na het uitbreken van de pandemie kelderen tot een dieptepunt van 85,1 miljard dollar op 18 maart. Maar alles trok gedurende het jaar weer een beetje bij en vooral dankzij zijn forse investeringen in de vaccins van Pfizer en Moderna eindigt hij dit jaar in de plus.

5. Mark Zuckerberg: van 78,4 naar 104 miljard dollar

Facebook mag dan een slechte naam hebben, eigenaar Mark Zuckerberg boert nog altijd goed. Facebook had in 2020 een omzet van meer dan 70 miljard dollar en daarnaast heeft de oprichter geld verdiend met andere investeringen in de tech-wereld. Wel is hij een plaatsje gezakt in de mondiale top 5 rijkste personen op aarde. Voor nummer zes op de lijst hoeft hij voorlopig niet te vrezen. Dat is filantroop Warren Buffet, die op dit moment een vermogen van 85 miljard dollar heeft.

🍨 Check ook: Roomijs en aandelen: alles wat je moet weten over miljardair Warren Buffet

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.