Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Geld & Carrière 31 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

De weg naar 55 miljard: Elon Musk zet eerste stap in bizar bonussysteem

Als je naar de loonlijst van Tesla kijkt, valt er iets opvallends op. Hierop ontbreekt een belangrijke naam, namelijk die van de grote baas: Elon Musk. De oprichter van het automerk zag twee jaar geleden af van zijn salaris en kwam een lucratief bonuspakket overeen. Begin mei werden de eerste miljoenen overgemaakt, maar dat is slechts het topje van de ijsberg.

Elon Musk werkt namelijk niet voor een salaris, maar om een steeds groter aandeel van het bedrijf in handen te krijgen. In 2018 ging de topman in gesprek met Tesla om zijn salaris in te ruilen voor een beloningspakket in aandelen. Het komt erop neer dat wanneer Elon Musk bepaalde doelen haalt hij het recht krijgt om een bepaalde hoeveelheid aandelen te kopen.

Elon Musk haalt 775 miljoen binnen

De doelen die de Tesla-oprichter moet behalen gaan vooral over operationele zaken zoals het behalen van een bepaald omzetten en bedrijfsresultaten. Daarnaast zijn er ook verwachtingen op de beurs die hij moet waarmaken. Uit een bij de toezichthouder ingediend document is duidelijk geworden dat Elon Musk voldaan heeft aan de eerste voorwaarden. Als gevolg werd begin mei de eerste tranche van dit enorme bonusplan uitbetaald.

Dit houdt in dat Elon Musk het recht heeft gekregen om voor 1,69 miljoen dollar aan Tesla aandelen te kopen voor 350,02 dollar per stuk. Toen de beurs gisteren sloot stond het aandeel op 805,81 dollar. Bij deze huidige koers heeft het pakket van Elon Musk een waarde van 775 miljoen dollar.

Gouden bergen liggen in het verschiet

En dit is slechts het begin. Er zijn namelijk nog elf tranches overeengekomen. Als Elon Musk erin slaagt om alle doelen te behalen, dan krijgt de Tesla-topman voor 2,6 miljard dollar aan aandelen. Dat is al geen beroerd bedrag als je het ons vraagt, maar dit pakket is in de praktijk nog veel meer waard.

De prijs van de aandelen is namelijk vastgezet op het moment dat deze bonus werd afgesproken. Wanneer Elon Musk een nieuwe tranche ontgrendeld kan hij de aandelen dus voor een veel lagere prijs kopen dan ze eigenlijk waard zijn. Om alle tranches vrij te spelen moet de Zuid-Afrikaan ervoor zorgen dat de waarde van het aandeel blijft groeien. Dit is dus dubbele winst voor Musk, want de aandelen die hij voor een vaste lage prijs mag kopen worden steeds waardevoller.

Megabedrag ligt klaar voor Elon Musk

Mocht Elon Musk alle doelen behalen, dan heeft hij aan het einde van de rit een aandelenpakket in handen dat ongeveer 55 miljard dollar waard is. Bizar, maar het kan nog veel gekker. Kijk maar eens wat Amazon topman Jeff Bezos per seconde verdient.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De weg naar 55 miljard: Elon Musk zet eerste stap in bizar bonussysteem
Sluiten