Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 9 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo krijg je meer controle over je energierekening

Met die hoge energieprijzen ga je vanzelf meer opletten op je verbruik, zodat je de kosten nog enigszins kunt drukken. Loopt je vaste contract af of ben je gewoon op zoek naar slimme manieren om weer controle te krijgen over je energierekening? Dan wil je onderstaande tips lezen.

Eerst maar even over die contracten. Bij een vast contract betaal je gedurende de looptijd altijd een vast tarief voor je energie, ongeacht de stroomprijs. Bij een variabele variant wordt je contract circa twee keer per jaar aangepast, waardoor je meer of minder gaat betalen.

Dan is er nog het dynamische energiecontract, zoals Tibber dat aanbiedt. De energiebelasting en de netbeheerkosten zijn hetzelfde als bij de vaste en variabele contracten, maar je energietarief wisselt elk uur. Daarmee kun je meer controle uitoefenen op je energierekening, door slim in te spelen op de piek- en dalmomenten. Vijf tips die je daarbij helpen.

1. Zorg voor inzicht

Wist je dat Nederlandse huishoudens dankzij live inzicht gemiddeld 6,4 procent besparen op hun stroomverbruik? Je sluit de Pulse, de realtime energiemeter van Tibber, simpelweg aan op je slimme meter en voilà, je hebt meteen volledig inzicht in je stroomverbruik. En daarmee dus ook meer controle. Je kunt zelfs zien hoeveel stroom je huis om de seconde verbruikt. En dus ook waar je op kunt besparen.

2. Zet smart stekkers in

Wil jij precies weten welk apparaat de grootste energieslurper is in huis? Zorg dan dat je ze koppelt aan slimme stekkers. Je kunt ze niet alleen gebruiken om je apparaten te bedienen, maar dus ook om te zien welk apparaat je misschien beter kunt uitschakelen op het moment dat de energieprijs hoog is. Het kan meer geld schelen dan je denkt als je bijvoorbeeld je koffie-apparaat alleen aanzet als je het gebruikt en niet in de sluimerstand laat staan.

3. Integreer je slimme verlichting

Je kunt met je slimme verlichting sfeer creëren in huis en ervoor zorgen dat je – ook op afstand – je lampen aan en uit kunt zetten. Handig voor als je een lamp vergeten bent uit te zetten en al de deur uit bent. Je kunt het ook integreren met de app van Tibber, waardoor je ook een melding krijgt als de prijs omhoog gaat en het slimmer is om wat lampen uit te schakelen.

4. Zet de verwarming op het juiste moment aan

Lagere verwarmingskosten klinkt natuurlijk fijn, maar je wilt óók een warm huis. Het kan. Via een slimme thermostaat regel je het zo dat je verwarming automatisch aangaat op de momenten waarop de stroomprijs het laagst is. Zo is het nooit koud in huis, maar verbruik je ook niet onnodig energie. Op vakantie? Je kunt instellen dat de temperatuur in die periode wordt verlaagd, maar dat je wel thuiskomt in een warm huis. Nice!

5. Laad je EV slim op

Elektrische auto? Je kunt je EV natuurlijk gewoon meteen aan de lader hangen als je thuis bent, maar is dat ook het slimst? Het kan een stuk voordeliger uitpakken als je de functie ‘slim opladen’ van Tibber gebruikt. Je auto laadt dan automatisch met groene stroom tegen de inkoopprijs per uur op de momenten dat de stroomprijs het laagst is.

Slimme korting

Goed om te weten als je een dynamisch energiecontract afsluit: je betaalt wat meer in de winter, maar daar staat tegenover dat je in de zomer minder betaalt. Tibber verdient niet aan je stroomverbruik, maar je betaalt wel een vast maandelijks bedrag van 3,99 euro. In ruil daarvoor krijg je een slim energiecontract en tools waarmee je je stroomverbruik kunt verminderen.

De dynamische energieleverancier is de enige partij die slimme producten aanbiedt om je automatisch te laten besparen. Je vindt die producten in de webshop en krijgt als klant van Tibber korting. Handig, want de groenste energie is tenslotte de energie die je niet verbruikt!

Wil jij meer controle over je energierekening en ben je benieuwd wat voor voordeel een dynamisch energiecontract jou kan opleveren? Bereken online je geschatte maandbedrag. Als je klant wordt van Tibber ontvang je 100 procent groene stroom tegen de inkoopprijs per uur. 

In samenwerking met Tibber

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.