Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 25 apr 2024
Leestijd: 1 minuut

Je maximale hypotheek met twee keer het nieuwe minimumloon

Stel je verdient als stel allebeide een minimumloon, kun je dan een huis kopen? Ja hoor, natuurlijk. De vraag is alleen wat je maximale hypotheek is. We gaan uit van het minimumuurloon vanaf 1 juli 2024.

Dat de huizenmarkt verhit is, mag geen nieuws meer heten. En in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, kun je ook denken in oplossingen. We helpen je daarbij.

Het nieuwe minimumloon vanaf 1 juli 2024

Sinds januari 2024 is het minimumloon fors gestegen, doordat het op dat moment het minimumuurloon is ingevoerd. Het minimale salaris werd in één klap 13,37 euro per uur (vanaf 21 jaar) en dan tikt het behoorlijk aan als je 40 uren per week werkt.

Vanaf 1 juli 2024 stijgt het minimumloon zelfs naar 13,68 euro per uur. Voor de maximale hypotheek gaan we uit van twee werkbeesten, in de horeca of het postbezorgwezen bijvoorbeeld, die 40 uren per week werken. Die verdienen dan beide 547,20 euro per week en 28.454,40 euro per jaar. Rekenen we er ook nog 8 procent vakantiegeld bij, dan komen we afgerond op een salaris van 30.730 euro.

Maximale hypotheek als tweeverdieners met laagste salaris

In het rekenvoorbeeld voor je maximale hypotheek gaan we ervan uit dat jij en je partner beide 30.730 euro per jaar verdienen, inclusief vakantiegeld. Ook gaan we uit van geen schulden, leningen en eigen inleg. Let wel, het leenbedrag uit deze tovermix komt is indicatief, en kan in werkelijkheid verschillen.

Via de onafhankelijke rekentool van Independer kom je met beide het nieuwe minimumloon vanaf juli 2024 uit op een maximale hypotheek van 279.032 euro. Dit op basis van 3,46% rente met een rentevaste periode van tien jaar. En daarvoor kun je dit appartement met het mooiste uitzicht van Utrecht kopen.

Toch maar naar Zweden dan

Liever naar het buitenland? Check dan dit aardse paradijs in Zweden, inclusief twee huizen, staat de koop voor 190.000 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.