Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 6 mei 2024
Leestijd: 1 minuut

Zoveel spaargeld heb je minimaal nodig met het minimumloon in 2024

Geld sparen is nodig, maar je kunt het ook overdrijven. Er moet geleefd worden. Toch is een spaarbuffer handig. Zoveel spaargeld heb je nodig met het nieuwe minimumloon vanaf juli 2024.

Het minimumloon is in 2024 behoorlijk omhoog gegaan door de invoering van het minimumuurloon. Dat houdt in dat je minimale spaarbuffer ook gestegen is. De meest eenvoudige stelregel is dat je als alleenstaande ongeveer twee à drie maandsalarissen achter de hand moet hebben als buffer. Een spaarbuffer heb je om financiële tegenslagen of grote uitgaven kunt opvangen zonder te lenen.

Minimum aan spaargeld met minimumloon vanaf juli 2024

We begonnen het jaar met een minimumloon van 13,27 euro per uur voor werknemers van 21 jaar of ouder. Vanaf 1 juli 2024 stijgt het minumumuurloon naar 13,68 euro per uur.

In de berekening voor je minimale buffer met spaargeld gaan we uit van een alleenstaande met een minimumloon die woont in een huurhuis en 40 uren per week werkt. Die krijgt een gemiddeld bruto salaris van 2.371,20 euro, wat neerkomt op afgerond 2.194 euro per maand.

Volgens het NIBUD heeft deze persoon met een minimumloon vanaf 1 juli 2024 een minimale buffer van 3.850 euro nodig voor de inboedel en 1.100 voor onderhoud van huis en tuin. En dan vergeten we nog bijna de 500 euro voor onvoorziene kosten. In dit specifieke geval heb je aan 5.450 euro spaargeld dus genoeg. Heb je ook nog een compacte tweedehands auto, dan komt daar nog 800 euro bij, waarmee je onderhoud kunt opvangen. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het type auto en de staat.

Zelf je minimale spaarbuffer berekenen

Verdien jij meer dan het minimumloon in 2024? Bereken jouw minimale spaarbuffer met de bufferberekenaar van NIBUD. En check ook hoeveel spaargeld Nederlanders per leeftijd hebben volgens het CBS. En mocht je grotere plannen hebben: zoveel moet je dagelijks sparen om voor je 65e miljonair te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.