Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 10 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Je maximale hypotheek met beiden een modaal inkomen in 2024

Alleen een huis kopen is tegenwoordig nauwelijks te doen. Dus heb je een partner in crime nodig. Maar hoeveel kun je maximaal lenen voor een hypotheek? We rekenen het voor je uit op basis van het modaal inkomen in Nederland in 2024.

Daarbij alvast de notie dat je in 2024 extra kunt lenen voor een duurzaam huis. Lees hier wat de invloed van het energielabel op je hypotheek is. De nieuwe stelregel: hoe duurzamer een huis, des te meer je kunt lenen. Zo wil de overheid zijn steentje bijdragen aan een beter milieu.

Maximale hypotheek met dubbel maximaal inkomen in 2024

Om een algemene indicatie van een te verkrijgen hypotheek te geven, rekenen we dit uit op basis van het modaal inkomen in Nederland in 2024. Dit is een referentie-inkomen dat door het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB) gebruikt wordt om onder meer de maatschappelijke effecten van politieke beslissingen op de meeste Nederlanders te bepalen. Het wordt gezien als het meest typische salaris onder de bevolking.

In 2024 is het modaal inkomen in Nederland door het CPB ingeschat op 42.236 euro per jaar. In ons rekenvoorbeeld gaan we uit van tweeverdieners; een persoon van 35 jaar oud en een persoon van 30 jaar oud, met beide geen schulden of persoonlijke leningen. De onafhankelijke rekentool van Independer komt in dit geval uit op een maximale hypotheek van 411.568 euro op basis van 3,62% rente en een rentevaste periode van 10 jaar.

Let wel, dit is slechts een indicatie. Iedere persoonlijke situatie vraagt uiteraard om een berekening op maat. Zo staat de balans er heel anders voor als je bijvoorbeeld BKR-schulden hebt, waaronder ook je telefoonabonnement valt.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Voor het afsluiten van een hypotheek heb je ook eigen geld nodig. Verdien je beide lang geen modaal inkomen? Check hier hoeveel eigen geld je al nodig hebt voor een huis van 3 ton.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.