Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Secret Invasion is officieel Marvel’s dieptepunt op Rotten Tomatoes

Net als je denkt dat het niet erger kan worden, krijgt Marvel Studios de volgende klap te incasseren. Secret Invasion heeft een absoluut dieptepunt aangetikt op Rotten Tomatoes.

Al sinds Avengers: Endgame zijn Kevin Feige en co. duidelijk aan het worstelen met de toekomst van het Marvel Cinematic Universe. Tot en met Endgame was er een duidelijke climax, een overkoepelende bad guy, waar naartoe werd gewerkt met een centraal aantal bekende gezichten: The Avengers.

Marvel Studios struikelt

Marvel Studios is de afgelopen jaren druk bezig geweest met het introduceren van een nieuwe generatie superhelden. Van Miss America in de nieuwe Doctor Strange tot Kate Bishop, de opvolger van Hawkeye.

Op papier een slimme zet, maar in de praktijk is de kwaliteit van de nieuwe films en series de afgelopen vier jaar zo wisselend geweest, dat het niet meer als een sterk geheel aanvoelt. We kregen meer Marvel dan ooit, maar meer is niet altijd beter.

emilia clarke, nieuwe marvel serie, beelden, gelekt, secret invasion
Emilia Clarke in de eerdere trailer van Secret Invasion (Afbeelding: Marvel)

Disney-CEO grijpt in

Sterker nog: de teruggekeerde Disney-CEO Bob Iger heeft al bekendgemaakt dat hij in gaat grijpen, zowel bij Star Wars als bij Marvel. Hij wil terug naar de tijd dat nieuwe Star Wars en Marvel-films nog een event waren.

Marvel Studios moet minder gaan produceren, met per titel ook nog eens minder budget.

Secret Invasion en Rotten Tomatoes

Helaas kon ook Secret Invasion het tij niet keren. Sterker nog: de Disney+ Original is nu de laagst beoordeelde Marvel-serie op Rotten Tomatoes.

De show heeft als een geheel een magere 56 procent gekregen, na 185 recensies van critici. Oftewel: slechts 57 procent van de recensies geeft de show een voldoende. Een nipte voldoende, vaak. Ook bij het publiek komt de Original er met 60 procent niet al te best vanaf.

Zoom je in, dan zie je dat wat een epische finale had moeten worden, een hoogtepunt, juist een nog veel dieper dieptepunt heeft opgeleverd: de finale van Secret Invasion scoort een schamele 13 procent. Het controversiële met AI gegenereerde intro van de serie was pas het begin van de problemen.

Peperdure teleurstelling

Zelfs Samuel L. Jackson kon de show blijkbaar niet redden. Een pittig signaal richting Marvel Studios, want Secret Invasion kostte naar verluidt 212 miljoen dollar om te maken. Een budget waar de meeste films én series enkel van kunnen dromen.

Sure, Rotten Tomatoes-scores zeggen niets over kijkcijfers, maar het feit dat de zoveelste Marvel-productie op een rij teleurstelt moet in the end wel een negatieve impact hebben op het Marvel Cinematic Universe.

Laat maar zitten

Zelfs fervente fans laten de nieuwe series en films steeds vaker links liggen. Een overkoepelend meh-gevoel. Een groot contrast ten opzichte van toen Marvel-producties echt nog events waren.

Dat de finale van Secret Invasion uiteindelijk er vakkundig voor zorgt dat de status quo van het MCU van voor de show weer hersteld wordt, benadrukt alleen maar de overbodigheid van de hele productie. Doodzonde. Nee, voor een echt goede thriller kun je beter The Winter Soldier nog eens aanzetten. Zonde dat we niet meer Marvel-films van dat kaliber in dat genre hebben gekregen.

Slechtst beoordeelde Marvel-series

Het rijtje met de best en slechtst beoordeelde MCU-series ziet er nu als volgt uit:

  1. Ms. Marvel (2022) – 98%
  2. What If…? (2021) – 94%
  3. Loki (2021) – 92%
  4. Hawkeye (2021) – 92%
  5. WandaVision (2021) – 91%
  6. Moon Knight (2022) – 86%
  7. The Falcon & The Winter Soldier (2021) – 84%
  8. She-Hulk: Attorney At Law (2022) – 77%
  9. Secret Invasion (2023) – 57%

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.