Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 13 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Krijg je ‘man boobs’ van bier? Deze podcast geeft antwoord

Het is een hardnekkig gerucht: mannen kunnen borsten krijgen als ze te veel bier drinken, de zogeheten ‘man boobs’. Is dit de keiharde waarheid of een gerucht dat je met een korreltje zout moet nemen?

In de Koken & Weten podcast van het AD geeft gezondheidsjournalist Tijn Elferink het verlossende antwoord op deze prangende vraag.

Krijgen mannen borsten van bier?

Om antwoord te krijgen op deze vraag, moeten we het eerst over hop hebben. Hop is zoals je misschien wel weet een van de basisingrediënten van bier, en juist dit ingrediënt zit vol met de stof fyto-oestrogeen. Deze stof zit overigens niet alleen verstopt in jouw koude glas pils, je kunt het ook vinden in bonen, lijnzaad, erwten, sesamzaad, soja en zelfs broccoli.

7 gezondheidsvoordelen van de superfood lijnzaad

Fytohormonen zijn stoffen die erg op hormonen lijken, en zoals de naam al doet vermoeden lijkt fyto-oestrogeen dus op het hormoon oestrogeen. En daar wordt het interessant.

Vrouwelijke hormonen

Oestrogeen ken je misschien wel als het vrouwelijke geslachtshormoon. Dit hormoon wordt onder andere door eierstokken afgescheiden. Het heeft een belangrijke rol bij de zwangerschap, de menstruatiecyclus en het vormen van vrouwelijke rondingen. Inclusief de borsten dus.

Daarom is het in theorie dan ook geen hele gekke gedachten dat bier gevolgen kan hebben voor borstgroei bij mannen, beaamt Tijn Elferink in de AD Koken en Weten podcast. Toch kan hij er heel duidelijk over zijn: zo werkt het niet.

Elferink: “Het effect van fytohormonen is namelijk zo veel zwakker dan het echte hormoon, dat je per dag zoveel soja zou moeten eten of zo veel bier zou moeten drinken, dat het gewoon niet mogelijk is. In theorie werkt het een beetje zo, maar in de praktijk lukt het nooit om zo veel fyto-oestrogenen binnen te krijgen.”

Conclusie: deze theorie is een storm in een glas bier. Die man boobs komen niet door het bier of door een grote hoeveelheid fyto-oestrogeen, maar door de alcohol en overtollige calorieën. Weten we dat ook weer, dus kom maar door met die online bierproeverij.

Dit is het beste dieet tegen buikvet volgens onderzoek

AD

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.