Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 13 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

De koersverwachting #2: beleggen in week 11 (vanaf 15 maart)

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in beleggen. In onze rubriek ‘De koersverwachting” kijken we elke week vooruit naar de koersverwachting van diverse beleggingen voor de komende week. Uiteraard zijn we kritisch dus kijken we ook of onze verwachtingen van de voorgaande week uitgekomen zijn.

Als je benieuwd bent naar onze koersverwachting van vorige week kun je deze hier teruglezen. Er ligt weer een nieuwe week voor ons. Tijd voor een nieuwe koersverwachting en een terugblik. Hoe pakten onze verwachtingen voor de vorige week uit?

Koersverwachting AEX aandelen week 11

Zoals vorige week kijken we als eerste naar de Nederlandse AEX aandelen. Vorige week voorzagen wij een bullish week. Deze voorspelling kwam uit. De AEX-index noteerde een winst van 3,60% ten opzichte van vorige week. Daarnaast voorzagen wij dat het aandeel Ahold hierin een negatieve uitzondering zou zijn. Deze verwachting bleek in de praktijk niet te kloppen. Ondanks dat zowel de technische analyses als de trendindicatoren verkoopsignalen gaven boekte het aandeel een winst van 2,09%.

Voor de komende week geven de technische analyses een neutraal beeld, terwijl de trend-analyses een positief beeld geven. Naast de technische analyses zien we dat we voor volgende week de Nederlandse werkeloosheidscijfers over januari en loonkosten over het vierde kwartaal van 2020 kunnen verwachten. Daarnaast presenteren diverse bedrijven hun jaarverslagen. We kunnen ervan uitgaan dat de Corona-effecten al ingeprijsd zijn. Tenzij er grote afwijkingen zijn zullen de gevolgen van deze fundamentele factoren naar verwachting niet te groot zijn.

Al concluderend verwachten we een gematigd positieve week.

Koersverwachting Index-opties week 11

Voor de index-opties voorzagen we vorige week een koersstijging voor de Amerikaanse, Braziliaanse en Japanse indexen. We voorzagen alleen een koersdaling voor de Engelse FTU1-index. Deze voorspelling was grotendeels juist. De FTU1-index presteerde met een weekresultaat van +2,55% hoger dan gedacht, terwijl de Braziliaanse IBV1 index tegen verwachting in een weekverlies van -0,93% noteerde. De overige indexen stegen inderdaad zoals verwacht.

Voor de komende week voorzien we op basis van de technische analyses een neutrale markt, met uitzondering van de IBV1 index, waarvoor een verkoopadvies geldt. De trendanalyses geven sterke koopsignalen af met uitzondering van de IBV1 (die een neutraal advies krijgt) en de NQ1 die een verkoopadvies krijgt. Daarmee kunnen we ook in internationale markten een consoliderende tot licht positieve week verwachten op basis van de nu bekende cijfers.

Koersverwachting staatsobligaties week 11

Vorige week voorzagen we koersdalingen voor de Nederlandse staatsobligaties op korte termijn (1 en 2 jaar). Dat bleek te kloppen, beide verloren 0,07%. Voor de overige obligaties voorzagen we positieve resultaten en dat klopte ook, met uitzondering van de obligaties met looptijd van 30 jaar. Deze verloren 0,24%.

Voor de komende week zien we een omgekeerd beeld. Op basis van de technische analyses zien we een koopadvies voor de 1- en 2-jarige obligaties, terwijl voor alle lager lopende obligaties een sterk verkoopadvies wordt gegeven. De overige technische analyses geven grotendeels een neutraal beeld. We voorzien dan ook een week met horizontaal koersbeeld, waarbij een koersdaling niet uitgesloten is.

Koersverwachting goud en olie week 11

Vorige week voorzagen we een positieve oliemarkt en een minder interessante goudmarkt. De goudfutures stegen licht met 1,25% en dat was vooral te danken aan de angst voor inflatie na goedkeuring van het Amerikaanse steunpakket als gevolg van de Coronacrisis. Op basis van de trendanalyses lijkt dit een tijdelijke opleving, want alle indicatoren voor de komende week geven een sterk verkoopadvies. De technische analyses zijn neutraal, dus ook voor de komende week verwachten we een gematigde markt.

Voor de oliemarkt zagen we een positieve week en dat klopte. Met rendementen tot 4,13% was deze inderdaad interessanter dan de goudmarkt. Ook voorzagen we dat de markt voor biogas de enige uitzondering zou zijn en dat klopte met een verlies van zo’n 3,72% ook.

Voor de komende week voorzien we met neutrale technische analyses en sterke verkoopsignalen op basis van de trendverwachting wederom een daling voor de biogas-indexen. De olie-indexen tonen op basis van de trends sterke koopsignalen en neutrale signalen op basis van de technische analyses. Daarom schatten wij deze markt gematigd positief in.

Koersverwachting (crypto)munten week 11

Voor de (crypto)valuta zagen we ondanks negatieve signalen een ommekeer. Ook deze vooruitblik was grotendeels juist. Alle grote reguliere valuta-indexen noteerden een winst (met uitzondering van de pairings van US Dollar met Canadese Dollar en Zwitserse Franc).

Voor de komende week voorzien de technische analyses vooral neutrale signalen. Voor de pairings Amerikaanse Dollar/Canadese Dollar en Euro/Doller zien we een verkoopadvies. De trend-analyses tonen voor deze pairings zelfs een sterk verkoopadvies, terwijl voor de overige indexen op basis van de trendadviezen sterke koopsignalen worden getoond.

Voor de cryptomunten voorzagen we een positieve week. Ook die verwachting kwam uit. Zo noteerde de Bitcoin een rendement van liefst 17,04 % en Altcoins presteerden ook goed. Vanochtend brak de Bitcoin zelfs door $ 60.000,- en zette daarmee een nieuw koersrecord. Dat schreeuwt natuurlijk om nieuwe koersverwachtingen voor de Bitcoin en belangrijkste cryptomunten. Bij onze zustersite WANT.NL wordt je op jouw wenken bediend!

Zoals je ziet is investeren natuurlijk geen exacte wetenschap, maar is de kans wel groot dat je, als je je aan bepaalde spelregels houdt, een positief rendement kunt verwachten. Om je goed voor te bereiden om (g)een euro te investeren deelden we 5 tips.

Meer weten over investeren?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.