Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 14 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze Nederlandse fiets kan volgens de maker écht niet kapot

‘The Bloker Naked Bike’ is de naam van een fiets die niet tot nauwelijks onderhoud nodig heeft. Door slim gebruik van duurzame en minder materialen weegt de fiets bijna niets, kan het niet roesten en zijn de banden niet lek te krijgen.

Nederlander Pieter van der Straaten ontwikkelde de fiets waar niets aan kapot kan. Hij keek samen met fietsexpert Scott Corbet naar de meest voorkomende fietsproblemen.

Onderhoudsvrije fiets gebaseerd op 9 pijnpunten

Samen stelde stelde zij een lijst op met negen pijnpunten: lekke band, verroeste of kapotte fietsketting, niet werkende versnellingen, versleten wielen, lage kwaliteit lagers, kogelkop en beugel, slecht gemonteerde remnaaf, kapotte kabels, kapotte versnellingsregelaars en niet-werkende verlichting.

Nooit meer een lekke band

Om een lekke band te voorkomen heeft hij een simpele oplossing die we ook al op andere fietsen zien. Door een schuimstof inzetstuk in de band, gaat het niet lek wanneer je over glas, dorens of scherpe stenen rijdt.

The Bloker Naked Bike, fiets, onderhoudsvrije
(Afbeelding: The Bloker Naked Bike)

Om de wielen aan te drijven maakt de fiets niet gebruik van een ketting, maar van een riem. Hoewel bij auto’s kettingen – als alles goed zit – duurzamer zijn, heeft de maker toch voor een kunststof snaar gekozen. Deze voorkomt het bekende ratelende geluid en kan zonder problemen 10.000 kilometer meegaan.

Niet helemaal een ‘naked’ fiets

Aan deze ketting zit niet alleen het wiel, maar ook een versnellingssysteem met twee versnellingen. Deze is niet te bedienen middels een draaiknop aan het stuur, maar wordt door een kwartslag terug te trappen geactiveerd. Trap je een halve slag terug dan schakel je de rem in. Door het wisselen van versnelling en remmen alleen door middel van terugtrappen te regelen zijn er geen kabels die kapot kunnen.

De nieuwe Porsche e-bike wint het van iedere elektrische fiets

Ook die wiellagers, spaken, bouten en moeren gaan langer mee dan normaal. Dit komt doordat ze van aluminium zijn en hierdoor niet roesten. Ook het frame is volledig van aluminium. Naast dat dit niet roest en stevig is, maakt het de fiets ook erg licht. De Naked Bike weegt slechts 12 kilogram, dat is ongeveer de helft van een normale stadsfiets.

Hoewel de The Bloker Naked Bike weinig onderdelen heeft, is hij niet heel goedkoop. Helemaal ‘naked’ kost de fiets 635 euro. Voor een slimme fietsverlichting, die energie uit de draaiende velg haalt zonder het aan te raken, betaal je 49 euro extra. Ook voor een slot moet je bijbetalen. Voor 39 euro kan je de fiets op slot zetten.

4 financiële voordelen van single door het leven fietsen

De fiets is geschikt voor zowel vrouwen, mannen als kinderen en alleen in een rood-zwarte kleurstelling te bestellen.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.