Felix Decavel
Felix Decavel Voetbal 19 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

9 mafkezen die het WK in Qatar en zichzelf belachelijk maakten

Het WK in Qatar was een toneel voor de beste voetbalkunstenaars. Maar af en toe zochten ook de grootste mafkezen de spotlights op. Je kijkt het Eurovisie Songfestival toch ook niet louter omwille van de muziek?

Van Emmanuel Macron tot Emiliano Martinez. Zowel grijze als kleurrijke figuren spatten de voorbije weken van ons scherm af. En niet altijd in positieve zin. Wie waren de grootste mafkezen op het WK in Qatar.

De grootste mafkezen op het WK in Qatar

In willekeurige volgorde.

Emmanuel Macron

Le jour de gloire n’est pas arrivé. De Franse president vond het nodig om de ontgoochelde spelers een tergende speech voor te schotelen na de verloren finale.

Macron probeerde ook schaamteloos stemmen te ronselen door voor de ogen van de wereld een ongeïnteresseerde Mbappé te troosten. Droeftoeter.

Conny Helder

Van de ene opportunistische politicus naar de andere.

wk qatar, grootste mafkezen
Mooi statement Conny maar kan je die sjaal even opzij doen? Of is het daar echt zo koud? (Afbeelding: ANP)

Conny Helder had schrik van haar Qatarese collega’s en besloot dan maar een onzichtbaar OneLove-speldje te dragen.

Heel moedig.

Gianni Infantino

De baas van één van de machtigste en rijkste organisaties ter wereld die zwicht voor de grillen van oliesjeiks kon natuurlijk niet ontbreken. Gianni Infantino verbood niet alleen het dragen van de One Love-armband op het WK in Qatar. Hij ging ook gebukt onder de Qatarese druk door akkoord te gaan met een bierverbod in de stadions. In 2014 was de FIFA nog bijna van plan het toernooi te boycotten toen Brazilië hetzelfde probeerde te doen.

Het verloochenen van principes doet in ieder geval eer aan de titel als FIFA-baas. Een waardige troonopvolger, niet waar Sepp Blatter? Maar het meest treurige was nog het hijgerige in de buurt blijven van Lionel Messi en de wereldbeker.

De Emir van Qatar

Feestjes moesten op het laatste moment wijken voor een parade voor de Emir van Qatar. Ook moest en zou hij de aandacht opeisen tijdens de kroning van Lionel Messi als de onbetwistbare beste voetballer ooit.

Oké, het is een teken van respect in Qatar. Maar de FIFA was wel heel erg karig met het tonen van beelden waarop de Emir weigert de hand te schudden van een vrouwelijke ref. Hebben we het dan niet over diezelfde cultuur?

Als je klappen uitdeelt, moet je er ook durven vangen. Vraag maar aan de gele kanaries, of eerder duiven, van de Seleção.

Het Braziliaanse elftal

Geen WK lijkt tegenwoordig wel voorbij te gaan of Brazilië werpt zich op als het meest onuitstaanbare elftal.

Na het uitbundig vieren van een zoveelste goal tegen voetbaldwerg Zuid-Korea, gingen de gele kanaries tot ergernis van de voetbalminnende wereld aan het dansen.

Gelukkig waren Modrić en Kroatië daar om in de volgende ronde gerechtigheid te scheppen.

Oh ja, er werd onderweg naar de zoveelste opeenvolgende en roemloze uitschakeling een kat mishandeld. Karma is a bitch, ook voor Braziliaanse mafkezen en Engelse kruisvaarders.

Engelse kruisvaarders

It’s not coming home. Al voelden de Engelse fans zich wel heel erg thuis op het WK in Qatar.

Niet echt slim om al een millennium aan de oorzaak van de onrust in het Midden-Oosten te liggen om dan verkleed als kruisvaarder naar de wedstrijd te gaan.

Antonio Lahoz

Iemand die wat Nederlandse supporters betreft in ieder geval aan het kruis genageld mag worden is de Spaanse scheidsrechter Antonio Lahoz.

De man strooide op het WK in Qatar met gele kaarten alsof Messi een uitgestoken hand van God nodig had. En gewoon compleet de weg kwijt was.

Lionel Messi

Oké, hij is wereldkampioen, speler van het toernooi en de beste voetballer ooit. Over de zeven penalty’s die Messi kreeg en route naar de wereldtitel (een recordaantal) hebben we het maar even niet.

Maar wel over de kleine maniertjes van een grote voetballer met een Napoleoncomplex. Het Argentijnse elftal heeft op het WK in Qatar harten gestolen en gebroken. Voornamelijk met Messi en nog een andere vreemde vogel in de hoofdrol.

Emiliano Martinez

De grootste mafkees. Emiliano Martinez keepte vroeger op uitleenbasis in de lagere regionen van het Engelse voetbal, maar hij is de onderbroekenhumor uit de kleedkamer niet vergeten.

Een even kleurrijk als treurig figuur. Hoe dan ook geen gebrek aan tijdens het WK in Qatar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.