Felix Decavel
Felix Decavel Voetbal 21 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat kost bier in en rondom de fanzone tijdens het WK in Qatar?

Naast voetbalkoorts hebben ze op het WK in Qatar blijkbaar ook last van stijgende inflatie. En dat zullen bezoekende fans geweten hebben. Niet alleen de prijzen voor hotelkamers zullen een doorn in het oog van supporters zijn. Ook het prijskaartje van een biertje zal het reisbudget stevig afslanken. Wat kost een pint bier in en rondom de fanzone?

Opvallend veel Qatarese supporters verlieten na de rust al het stadion, toen duidelijk werd dat het team een maatje te klein was voor Ecuador. Zou de absurd hoge prijs voor een biertje op het WK in Qatar aan de oorzaak liggen van de ontnuchterende nederlaag voor het gastland?

bier, prijs, wat kost een biertje, fanzone, wk 2022 in qatar, alcohol, oranje
Voetbalfans lopen in Doha met een vermogen aan bier (Afbeelding: ANP / Alamy / Jonathan Brady)

Gezien de overwegend conservatief-islamitische bevolking van het land, lijkt dat ons sterk. Al kan het zijn dat sommige zondaars meteen de FIFA Fanzone wilden opzoeken, om met een  alcoholische versnapering de bijtende pijn van het verlies weg te drinken. Hopelijk hadden ze in dat geval een goed gevulde portefeuille op zak.

De prijs voor bier op het WK in Qatar

Luttele dagen voor de aftrap van het grootste voetbalfestijn ter wereld, kondigde FIFA doodleuk aan dat er geen bier in en rond de stadions verkocht mocht worden. En dat was duidelijk niet naar de zin van de supporters van Ecuador.

Alcohol in Qatar is dan wel verkrijgbaar, drinken in het openbaar is strafbaar. Dan maar naar het FIFA Fan Festival of naar één van de vier fandorpen waar biertjes wel genuttigd mogen worden. Toch zal er meer dan waarschijnlijk slechts een gering aantal katers de kop opsteken. Waarom? De prijs voor een beker met een halve liter bier in de fanzone is volgens Reuters zowaar 50 Qatarese rial, omgerekend zo’n 13,40 euro. Goedkoper dan in de fanzone ga je het niet vinden, want ook in een hotel betaal je zo’n 50 Qatarese rial voor een biertje.

wk qatar, bierprijs
Nederlandse supporters op zoek naar een biertje op het WK in Qatar (Afbeelding: ANP)

Nochtans had de baas van de organisatie van het WK in Qatar, Nasser Al Khater, in 2019 nog beloofd dat de riante prijs voor alcohol een werkpunt is.

“Alcohol is hier niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als in andere delen van de wereld, maar voor het WK willen we ervoor zorgen dat het toegankelijk is voor fans die iets willen drinken. Daarom proberen we aangewezen locaties te vinden waar de fans alcohol kunnen krijgen, buiten de traditionele plaatsen zoals hotels en dergelijke. We erkennen dat er een probleem is met de prijs en daar kijken we naar. We zoeken naar manieren om de prijs van alcohol te verlagen.” Dat is duidelijk niet gelukt.

‘Nuchtere zones’

Even slikken dus (of net niet). Bovendien vier je een Nederlandse overwinning best niet al te hard. Het kan namelijk zijn dat je van een koude kermis thuiskomt. Supporters die overduidelijk een glaasje te veel op hebben, gaan onverbiddelijk naar één van de speciaal ingerichte ‘nuchtere zones‘, waar ze de tijd krijgen om af te koelen.

Fanzone is een soort Fyre Festival

Het WK in Qatar begint steeds meer op het beruchte Fyre Festival te lijken. Gelukkig wordt het Nederlands elftal wel in de watten gelegd in een hotel waar een halve liter bier wel wat meer zal kosten dan 13,40 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.