Martin de Coninck
Martin de Coninck Voetbal 18 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Het WK in Qatar voelt voor fans aan als het Fyre Festival

Vijfentwintig euro aftikken voor een karig belegde cheeseburger en een biertje? No way José, zou je denken. Toch is dit de bittere realiteit voor voetbalfans die naar het WK Qatar zijn afgereisd. Dit soort taferelen roepen al gauw beelden op aan het rampzalige Fyre Festival, het geflopte miljonairsfestival waar ook foto’s van een karige ‘sandwiches’ viral gingen.

Controversieel of niet, het WK in Qatar gaat zondag gewoon van start. Naar verwachting zullen meer dan een miljoen voetbalfans afreizen naar het kleine oliestaatje. Inmiddels zijn de meeste fans aangekomen en ervaringen worden volop gedeeld. En die zijn niet geweldig als het om eten gaat.

WK Qatar voelt als het Fyre Festival

Organisatoren in Qatar beloofden ‘het beste Fifa Fanfestival ooit’ te organiseren. Toch lijkt deze belofte al voordat de eerste bal rolt ruimschoots te piepen en kraken. Morrende supporters klagen over te krappe en dure hokken waar ze verblijven. Tot overmaat van ramp gaan er nu ook foto’s rond van matige maaltijden met exorbitante prijskaartjes. Zo betaal je volgens een boze fan dus vijfentwintig euro voor een cheeseburger en negen euro voor een Griekse salade.

fyre festival, wk qatar, eten, hamburger

Op Twitter circuleren inmiddels meerdere verslagen van ooggetuigen die niet te spreken zijn over het eten op het evenement. “Je zou denken dat met al het geld dat daar rondgaat, ze wel één of twee food-stylisten kunnen aannemen”, aldus een teleurgestelde fan.

Volgens FIFA louter culinair genieten

De FIFA World Cup-website schetst trouwens een heel ander beeld. Zo is er een speciale sectie op de site gewijd aan ‘keuken’ waar je een rijk aanbod eet- en drinkgelegenheden tegenkomt die geweldig eten bereiden. “Bij een aantal restaurant kun je terecht voor een authentiek grilfeest aan zee. Geniet van de smaaksensatie van een van de vele culinaire locaties die Qatar rijk is”, vertelt de website.

fyre festival, wk qatar, eten, hamburger, griekse salade

Laten we hopen dat de eerste culinaire ervaringen in Qatar meer uitzondering dan regel zijn en een bozige menigte à la het Fyre Festival ons wordt bespaard. Een goede bodem leggen voor een fatsoenlijke prijs is namelijk van levensbelang. Zeker als je daarna een paar heerlijke potten bier nuttigt en niet compleet berooid huiswaarts wil keren.

* Het verhaal achter de foto van het broodje kaas tijdens het Fyre Festival is later wel enigszins genuanceerd. Hetzelfde zal ongeveer gelden voor de fanzone in Qatar.

De catering tijdens het Fyre Festival

Hoe dan ook blijft het WK in Qatar aanvoelen als het Fyre Festival, een initiatief van ondernemer Billy McFarland en rapper Ja Rule. Ze beloofden steenrijke bezoekers, bedrijven en influencers een paradijs, maar het liep uit op één grote ramp. Vooral de minimalistische tenten en karige voeding komen overeen met wat we tot nu toe in Qatar hebben gezien. De Netflix-documentaire over dat fiasco moet je eigenlijk even zien.

De cateraar van het festival kreeg overigens geen cent betaald, terwijl die al zijn spaargeld had geïnvesteerd in Fyre. Ook aan hem waren gouden bergen beloofd. Lees in dit artikel hoe het toch nog goed kwam.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.