Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 18 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

HBO Max-hit over kunstzinnige drugsdealer is Hollands meesterwerk

Een nieuwe documentaire op HBO Max heeft een 100% score op Rotten Tomatoes onder filmcritici. Master of Light gaat over George Anthony Morton, een kunstschilder die drugsdealer was en tien jaar lang vastzat. Geregisseerd door de Nederlandse documentairemaker Rosa Ruth Boesten, die er al meerdere filmprijzen mee won.

Er was een tijd dat Netflix met de ene na de andere geniale documentaire op de proppen kwam, al dan niet gemaakt door andere partijen. Die momenten zijn nu wat spaarzamer, en met Master of Light lijkt HBO Max het stokje over te nemen.

Nieuwe HBO Max-documentaire Master of Light

George Anthony Morton is een klassieke kunstschilder die tien jaar in de federale gevangenis heeft doorgebracht wegens drugshandel. Terwijl hij gevangen zat, koesterde hij zijn vak en unieke artistieke vaardigheid. Sinds zijn vrijlating doet hij er alles aan om het ongelijke speelveld van de samenleving te trotseren en de door witte mensen gedomineerde kunstwereld aan te pakken. Na zijn gevangenisstraf werd hij de eerste zwarte kunstenaar die afstudeerde aan de Florence Academy of Art in New York.

In de HBO Max-documentaire Master of Light is hij op reis terug naar zijn geboorteplaats Kansas City, waar hij de verbroken relatie met zijn moeder probeert te helen en familieleden schildert in de stijl van de Hollandse oude meesters. Onderweg dwingt de drugsdealer en kunstschilder zichzelf om zijn verleden onder ogen te zien in zijn zoektocht om het script van zijn leven te herschrijven.

100% op Rotten Tomatoes voor Hollands meesterwerk

Op Rotten Tomatoes wordt de HBO Max-documentaire zonder uitzondering positief beoordeeld door aangesloten filmwebsites en recensenten. Dat resulteert in een 100% score voor Master of Light. “De film gaat in op de veranderende definities van succes, kansen en verantwoordelijkheid. Welke echte kans heb je als het kaartspel zo vaak tegen je wordt geschud?”, schrijft Robert Daniels van IndieWire. Bekijk het volledige recensieoverzicht hier.

De docu Master of Light is sinds 16 november 2022 te zien op HBO Max.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.