Alrik de Jong
Alrik de Jong Voetbal 18 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Polen vliegt in Top Gun-stijl richting het WK 2022 in Qatar

De vlucht van het nationale elftal in Polen naar het WK 2022 in Qatar gebeurde in Top Gun-stijl. Namelijk geflankeerd door twee F-16 vliegtuigen

Polen is het onderwerp van gesprek sinds de raketinslag aan de Oekraïense grens. Ondertussen gaat het nationale team gewoon door met de voorbereiding op het WK.

Polen vliegt naar WK Qatar met F-16 escorte

Gisteren vertrok de Poolse selectie, met wereldster Robert Lewandowski en Feyenoorder Sebastian Szymanski aan boord, richting het WK 2022 in Qatar. Dit een paar dagen na de raketinslag in Polen aan de Oekraïense grens. Life goes on, zullen we maar zeggen. Maar wel begeleid door F-16 gevechtsvliegtuigen.

“We zijn door F-16 gevechtsvliegtuigen naar de zuidelijke grens van Polen geëscorteerd! Bedankt en groeten aan de piloten!”, aldus het officiële Twitter-account van het Poolse voetbalelftal. De actie leidde in het buurland van Oekraïne zowel tot lof als kritiek.

Raketinslag aan de grens van Oekraïne

Polen denkt dat het incident waarschijnlijk een Oekraïense luchtverdedigingsraket was die werd gelanceerd als reactie op een spervuur ​​van Russische aanvallen. Zowel Rusland als Oekraïne hebben ontkend dat zij het waren. Er waren zorgen dat de raketaanval zou leiden tot een escalatie van de oorlog. Maar de Poolse president Andrzej Duda zei dat de aanslag onbedoeld leek te zijn, dus het land niet te mobiliseren.

Maar het Poolse nationale team nam zo te zien geen enkel risico en is in Top Gun-stijl richting het WK 2022 in Qatar gevlogen. De selectie is inmiddels aangekomen in het hotel, waar Robert Lewandowski zijn eerste celebratie voor een GIF’je al heeft opgenomen. Polen zit in de groep bij Argentinië, Saoedi-Arabië en Mexico, en is mogelijk de tegenstander van het Nederlands Elftal in de kwartfinale.

Straaljagers in Top Gun

Een deel van de kritiek vanuit Polen had te maken met de hoge kosten die gepaard gaan met F-16 gevechtsvliegtuigen. Lees in dit artikel bijvoorbeeld wat het kostte om echte straaljagers te gebruiken in Top Gun: Maverick.

Check ook deze oliedomme ex-voetballers die voor heel veel oliedollars hun ziel hebben verkocht aan Qatar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.