Martin de Coninck
Martin de Coninck Films & Series 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit kostte het om échte straaljagers te gebruiken in Top Gun: Maverick

Het gebruik van echte straaljagers in de kaskraker Top Gun: Maverick was een flinke aderlating voor het budget van 170 miljoen dollar, maar zeker noodzakelijk. Het zou toch een beetje goedkoop aanvoelen als hiervoor special effects waren gebruikt.

Voor Top Gun: Maverick werden echte F/A-18 Super Hornets en F-35’s ingevlogen. Jazeker, van die laatste – ook wel bekend onder de naam Joint Strike Fighter – heeft Nederland er ook aantal. Deze zeer geavanceerde straaljager zal op den duur alle verouderde F16’s vervangen.

Straaljagers kosten 11.374 dollar per uur

Filmstudio Paramount Pictures ging dus voor grof geschut in Top Gun: Maverick en huurde een aantal straaljagers van de Amerikaanse luchtmacht. Dat geintje kostte volgens Bloomberg om precies te zijn 11.374 dollar per uur. Voor dat bedrag kregen ze ook piloten erbij. Je vraagt je misschien af waarom je piloten nodig hebt als Tom Cruise op de set loopt? De flamboyante acteur neemt nog altijd veel van zijn eigen stunts voor rekening. Ook na zijn kleine slippertje in Mission Impossible: Fallout toen hij van dak naar dak sprong en zijn enkel brak.

Enfin, waarschijnlijk was Tom Cruise erg teleurgesteld toen hij te horen kreeg dat hij met geen vinger aan de besturing van de straaljagers mocht komen. Niet eens door gebrek aan vertrouwen – Tom Cruise is een soort supermens – maar vanwege strikte regelgeving vanuit het Pentagon. Burgers mogen nou eenmaal niet spelen met geavanceerde gevechtsvliegtuigen.

Wel mochten Tom Cruise en andere acteurs plaatsnemen achter de piloten in de bijrijdersstoel. En dat is natuurlijk bijna net zo cool. Ze moesten hiervoor wel een cursus volgen waarin werd uitgelegd hoe de schietstoel werkt. Je weet maar nooit natuurlijk. Al zou een dergelijk scenario voor een adrenalinejunkie als de hoofdrolspeler misschien alleen maar bonus zijn.

Top Gun: Maverick bracht al meer dan 1 miljard dollar op

Top Gun: Maverick zou eigenlijk drie jaar geleden al verschijnen, maar was het wachten dubbel en dwars waard. Naast lovende recensies bracht de film al meer dan 1 miljard dollar op wereldwijd en schaart zich daarmee tussen een select groepje films, waar we bijvoorbeeld ook Avatar, Titanic en een aantal Marvel-films terugvinden. Ja, dan kun je wel voor een paar uren wat straaljagers huren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.