Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe zit het met de miljarden aan goud die Rusland exporteert?

Er is meer dan olie, gas en kolen in Rusland. Goud, en niet een beetje ook. Rusland exporteert jaarlijks voor miljarden aan het edelmetaal. Dat bleef gedurende de oorlog in Oekraïne tot nu toe vrolijk doorgaan. Hier wil de EU nu verandering in brengen met een importverbod.

Met de krankzinnige voorraden aan olie, gas en kolen had Rusland een topeconomie kunnen hebben, ware het niet dat ooit een klein groepje oligarchen het alleenrecht kreeg. Minder in het nieuws is Russisch goud, terwijl toch een van de grootste inkomstenbronnen is van het enorme land. Je raadt het al, dit geld gaat ook slechts naar een kleine groep mensen.

Importverbod op goud uit Rusland

De Europese Commissie heeft een nieuwe reeks strafmaatregelen tegen Rusland opgesteld. Onderdeel daarvan is een importverbod van Russisch goud in de EU. Ook zal een aantal personen en bedrijven aan de bestaande sanctielijst worden toegevoegd, die bovendien met een half jaar wordt verlengd tot eind januari 2023, heeft de commissie bekendgemaakt.

Het dagelijks bestuur van de EU spreekt van een “onderhoudspakket”, waarin een aantal al bestaande maatregelen als straf voor de Russische invasie in Oekraïne wordt verduidelijkt of aangescherpt. Het is ook beter afgestemd op de sancties van andere landen, vooral die van de G7-groep. Het gaat dan met name om de Verenigde Staten, Canada, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De G7, waarvan ook EU-landen Duitsland, Frankrijk en Italië lid zijn, spraken vorige maand op een top in Duitsland onder meer af om de export van Russisch goud te gaan boycotten.

Miljarden aan export

De export van goud leverde Rusland vorig jaar omgerekend zo’n 14,6 miljard euro op. Het edelmetaal is naast fossiele energiebronnen als olie, gas en kolen een belangrijk exportproduct van Rusland.

Onderdeel van de voorstellen, die door de lidstaten unaniem moeten worden goedgekeurd, is het aantrekken van de controle op de uitvoer van goederen die niet alleen voor vreedzame doelen kunnen worden gebruikt, en op de export van geavanceerde technologieën.

Taai en hard

“De EU-sancties zijn taai en komen hard aan”, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell in een verklaring. “We blijven ons richten op kringen rond president Poetin en het Kremlin. Het verbod op de export van goud en andere maatregelen van vandaag spiegelen die van onze internationale partners inclusief de G7. Ik zal ook nog meer individuen en bedrijven voorstellen van wie we bezittingen bevriezen en mogelijkheden om te reizen beperken.”

Tot nu toe is de EU zes sanctiepakketten tegen Rusland overeengekomen. Naar verwachting wordt het “onderhoudspakket” inclusief de goudboycot maandag door de ministers van Buitenlandse Zaken besproken.

Lees in dit artikel of je beter in goud of zilver kunt beleggen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.