Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Onze eigen Matt Damon: HBO scoort met Nederlandse thrillerserie

HBO Max sluit 2023 ijzersterk af met een Nederlandse topthriller: Ik Weet Wie Je Bent, met Daan Schuurmans in de hoofdrol. Een verhaal met een Spaans tintje en een vleugje Matt Damon.

Streamingdiensten bieden onder Europese druk steeds vaker ook Nederlandse producties aan. Dan hebben we het niet alleen over nieuwe Originals zoals Ferry, maar ook oudere titels die alsnog worden opgepikt.

Netflix en HBO Max scoren met Nederlandse content

Zo scoorde Netflix onlangs nog één van de beste Nederlandse thrillers aller tijden met Het Gouden Uur, een NPO-serie waarin Nasrdin Dchar een rechercheur speelt die na een terreuraanslag vermoedt dat zijn jeugdvriend er iets mee te maken heeft. Met een IMDb-score van 7.7 niet de minste serie.

Vanaf deze week kun je ook bij HBO Max aankloppen voor Nederlands thrillerwerk van hoog niveau. Op die streamingdienst is nu namelijk Ik Weet Wie Je Bent te vinden, een psychologische thriller-serie met Daan Schuurmans in de hoofdrol.

Ik Weet Wie Je Bent

Onze eigen Matt Damon. Schuurmans speelt namelijk een advocaat die na een auto-ongeluk wakker wordt zonder herinneringen. Hij herinnert zich niets van het ongeluk. Sterker nog: zijn hele leven is plotsklaps een mysterie.

Wat ook niet helpt is dat in zijn auto bloedsporen én de telefoon van zijn vermiste nichtje worden gevonden. Weet de advocaat echt niets meer, of is hij de politie simpelweg voor de gek aan het houden?

Langzaam kom je naar mate de serie verder gaat steeds meer te weten over het raadselachtige verleden van Schuurmans’ personage. Het levert een dijk van een psychologische thriller op, waarbij je continu aan jezelf én de advocaat aan het twijfelen bent. Heerlijk. Een beetje Bourne Identity met een vleugje Memento.

Spaanse roots

Ik Weet Wie Je bent is overigens een vrij directe remake van de Spaanse dramaserie Sé quién eres, uit 2017. Al een jaar later kwam ‘onze’ versie uit, met een degelijke 7.2 op IMDb en lof in de Nederlandse kranten als resultaat. NRC noemde de show een “uitstekende nieuwe dramaserie.”

Alle zestien afleveringen van Ik Weet Wie Je Bent zijn nu op HBO Max te streamen. Check ook de absurde nieuwe gangsterserie van een Oscar-scoorder waarmee Netflix binnenkort gaat pronken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.