Coen Grutters
Coen Grutters Tech 27 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

Review Sony a7C II: de compacte full-frame camera die álles kan

Op zoek naar een full-frame camera om zowel je video- als fotografiekunsten naar een hoger niveau te tillen? In dit artikel leggen we je uit waarom de nieuwe Sony a7C II linea recta bovenaan je shortlist moet komen te staan.

Bij het openen van de doos keken we elkaar op de redactie enigszins verbaasd aan. Het model is slechts 12 centimeter breed, 7 centimeter hoog en 6 cm diep. Hoe kan zo’n klein cameraatje zoveel indrukwekkende techniek huisvesten?

Specificaties van de compacte Sony a7C II

Wie even naar de speclist van de compacte systeemcamera gluurt, ziet daar onder meer een resolutie van 33 megapixels, een brede ISO-range van 50 tot 204.800 en 4K-filmopname tot 60 fps staan. Serieuze specificaties die een veel duurdere, professionele camera niet zouden misstaan. Met de a7C II brengt Sony deze capaciteiten naar de hobbyfotograaf met grote ambities.

Sony a7C II a7C 2 systeemcamera full-frame camera
De Sony a7C II heb je niet alleen in het zwart, maar ook met deze retro-uitstraling. (Afbeelding: Sony / Sven Geerdes)

Met een gewicht van 513 gram is de Sony a7C II erg licht vergeleken met andere camera’s uit de Alpha 7-serie. We schroeven een eveneens vederlichte F1.8 50 mm-lens op de E-mount en gaan op pad. Dankzij zijn compacte formaat is de kleine krachtpatser eenvoudig mee te nemen op reis.

Sony SRS-RA5000 review: innovatieve Sonos-killer of te dure speaker?

De gebruiksaanwijzing hebben we (wellicht iets té) overtuigd van ons eigen kunnen links laten liggen. Om die reden beginnen we lekker veilig in de Auto-modus, waarin de camera zelf het beheer heeft over de talloze instellingen.

Hulp van kunstmatige intelligentie

Het compacte formaat van de Sony a7C II heeft zijn invloed op de ergonomie. Zo past onze pink niet makkelijk bij op de greep. Hij wordt door onze middel- en ringvinger naar de onderkant verstoten, waar hij nu dienst doet als extra steun. Voordeel is dat de systeemcamera door zijn kleine verpakking niet enorm opvalt, waardoor je op veel plekken (zoals een tuincentrum) ongestoord foto’s kunt maken.

Sony a7C II 2 review
(Afbeelding: Manners)

Wat direct opvalt is de bliksemsnelle autofocus. Niet alleen werkt de eye-tracking waanzinnig goed, ook kan het autofocussysteem complete onderwerpen volgen. Dit doet het aan de hand van kunstmatige intelligentie.

Extreem goede autofocus van de Sony a7C II

Het autofocussysteem kijkt voortaan ook naar de houding van personen voor de lens. Mochten de ogen van je fotomodel niet in beeld zijn, dan beoordeelt de camera op basis van de pose waarop gefocust moet worden. Bovendien helpt de AI-chip niet alleen om personen en dieren nauwkeurig volgen, maar hij helpt ook bij het focussen op insecten, auto’s, treinen en vliegtuigen.

Sony a7C II a7C 2 systeemcamera full-frame camera
Deze foto van onze kat is bij verbazingwekkend weinig licht gemaakt, maar daar is niets van te merken. (Afbeelding: Manners)

De Sony a7C II heeft een full-frame sensor met achtergrondverlichting. Het grote voordeel hiervan is dat de enorme sensor meer licht kan opnemen, waardoor hij scherpere foto’s maakt, beter presteert bij weinig licht en een groter dynamisch bereik biedt. Dat laatste is de mate waarin een camera erin slaagt hooglichten en donkere gebieden in tegelijkertijd goed vast te leggen. Camera’s met kleinere sensoren kunnen simpelweg niet aan deze prestaties tippen tippen.

Koning bij weinig licht

Upgraden naar deze grote sensor is dan ook the way to go als je jouw foto’s naar een hoger niveau wilt tillen. Helaas zijn full-frame camera’s over het algemeen flink aan de prijs. Deze tweede generatie Sony a7C is met zijn prijskaartje van 2.399 euro niet goedkoop te noemen.

Sony a7C II a7C 2 systeemcamera full-frame camera
De Sony a7C II is een talent bij weinig licht. (Afbeelding: Sony / Sven Geerdes)

Toch is het prijskaartje van deze serieuze systeemcamera te rechtvaardigen. Niet alleen door de vele techniek aan boord, maar ook door zijn brede inzetbaarheid. Als je beseft dat dit onschuldig ogende cameraatje niet onderdoet voor de apparatuur die de profi’s gebruiken valt dit bedrag plots (in relatieve zin) wel mee.

Klachtenregen bij VanMoof: e-bikes van WATT een betaalbaar alternatief?

Wel is er ruimte voor slechts één SD-kaart in, wat voor professionals een minpuntje zal zijn. Ben je bijvoorbeeld trouwfotograaf, dan wil je graag dat al je foto’s direct op twee kaartjes worden opgeslagen als back-up. Maar goed, dat is voor amateurfotografen zoals wij absoluut geen dealbreaker.

Sony a7C II is geweldige allrounder

Er is een aantal full-frame camera’s dat je voor een vergelijkbaar bedrag kunt oppikken, maar geen daarvan combineert foto- en filmprestaties op dezelfde wijze als deze Sony a7C II. De enorme sensor is voorzien van vijfassige beeldstabilisatie. Niet alleen helpt dit systeem bij het maken van scherpe foto’s, ook filtert het actief trillingen uit videobeelden.

Sony a7C II a7C 2 systeemcamera full-frame camera
Omdat de capaciteiten van deze camera onze vaardigheden nog ontstijgen, is hier een voorbeeld waartoe de Sony a7C II in staat is. (Afbeelding: Sony / Pauline Simon)

Video’s opnemen doe je in 4K-kwaliteit tot wel 60 frames per seconde (wel wordt het beeld bij 60 fps met 1,5x gecropt). Filmen kan daarnaast in S-Log3. Wellicht zegt deze opname-instelling je niets. Het is een functie die door veel professionele videomakers gebruikt wordt en biedt de mogelijkheid naderhand uitgebreid met de contrast- en kleurinstellingen te spelen. Zogeheten LUT’s (nog meer videografentaal) kunnen hierbij helpen. De Sony a7C II biedt ook de zogeheten Cinema Line-technologie, die je videobeelden zonder nabewerking een filmlook geven. Onze voorkeur gaat toch uit naar bewerken in een montageprogramma, aangezien dat net iets meer mogelijkheden biedt.

Conclusie: krachtige alleskunner in klein jasje

Al met al is het een fantastische alleskunner bomvol features waar we eigenlijk maar weinig op aan te merken hebben. Ja, de ergonomie van de Sony a7C II is wat minder dan bij zijn grotere broers, maar dat is inherent aan zijn compactere formaat dat ook veel voordelen kent. Zo kan de a7C II eenvoudiger als reisgenoot fungeren en is-ie wat minder opzichtig. En nee, goedkoop is de systeemcamera niet, maar wie opzoek is naar een uiterst capabele machine krijgt bij Sony waar voor z’n geld.

a7C II

Sony

9.5 Score

Pluspunten

  • Compact formaat
  • Full-frame sensor
  • Vijfassige beeldstabilisatie
  • Extreem goede autofocus
  • Doet het erg goed bij weinig licht
  • Presteert op zowel foto- als videogebied

Minpunten

  • Minder comfortabel in de hand dan grotere Sony Alpha-modellen
  • Kan slechts één SD-kaart in

De Sony a7C II is door zijn compacte formaat eenvoudig mee te nemen, zonder dat je inlevert op functionaliteiten. Een kleine camera, met grootste prestaties op zowel foto- als videogebied.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.