Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 27 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe betaalbare EV laadt 500 kilometer range binnen kwartier

Lange laadtijden zijn een steeds minder valide kritiekpunt van EV-haters, zo bewijst de nieuwe Zeekr 007. Deze betaalbare elektrische auto heeft slechts 15 minuten aan de snellader nodig om ruim 500 kilometer aan actieradius bij te laden.

Misschien heb je nog nooit van Zeekr gehoord. Niet vreemd, het merk is namelijk pas twee jaar oud valt onder de paraplu van Geely, een Chinese autogigant die eigenaar is van onder meer Volvo, Polestar, Lotus en Smart (voor de helft).

Specificaties van de Zeekr 007

Het modellengamma van het Chinese merk bestaat uit de 001, de X (die ondergetekende reeds voor Autovisie testte) en de 009. Die laatste is een luxueuze MPV bedoeld voor de Aziatische markt. Met de nieuwe Zeekr 007 voegt de EV-fabrikant een forse sedan aan zijn arsenaal toe.

(Afbeelding: Zeekr)

De specificaties van deze elektrische auto liegen er niet om. Standaard heb je 421 pk tot je beschikking. Kies je voor de vierwielaangedreven variant, dan stijgt het vermogen tot 645 pk. Respectievelijk sprinten ze in zo’n 5,4 en 2,8 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur.

500 kilometer EV-range bijladen in 15 minuten

Ook de range van de elektrische auto lijkt indrukwekkend. Standaard kom je 688 kilometer ver op een volle accu, terwijl de Long Range-variant je op één lading maar liefst 870 kilometer ver brengt. Dit behoeft wel een kleine kanttekening: deze bereikcijfers zijn gemeten met de Chinese CLTC-methode en niet met de in Europa gehanteerde WLTP-meetmethode. De EV-range die hier genoemd wordt voor de Zeekr 007 is daarmee hoogstwaarschijnlijk iets te rooskleurig.

Zeekr 007 elektrische auto EV range actieradius
(Afbeelding: Zeekr)

Evengoed zijn deze prestaties indrukwekkend, ook als ze in de praktijk een tikkie lager uitpakken. Hetzelfde geldt voor de snellaadmogelijkheid. Nieuwe LFP-accupakketten van Zeekr maken ultra-fast charging mogelijk. Zo noemt het EV-merk zijn techniek die de elektrische auto in staat stelt binnen 15 minuten 500 kilometer aan range bij te laden. Uiteraard heb je daarvoor wel een snellader nodig die capabel genoeg is om zoveel energie te leveren.

Wanneer komt de elektrische auto naar Nederland?

De Zeekr 007 koop je in China omgerekend al voor zo’n 29.000 euro. In Nederland zijn de 001 en X al te bestellen. Of de Zeekr 007 ook koers zet naar ons land en hoeveel geld hij dan in Nederland zou moeten kosten, is nog niet duidelijk. In Europa zijn sedans immers niet bijster populair.

GTI-versie van betaalbare Volkswagen is hot hatch voor EV-fans

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.