Coen Grutters
Coen Grutters Review 25 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Klachtenregen bij VanMoof: e-bikes van WATT een betaalbaar alternatief?

Er is een stortvloed aan klachten binnengekomen over de elektrische fietsen van VanMoof, zo stelt Tros Radar. Technische problemen zouden maar niet opgelost worden en de klantenservice is ondermaats. Wij zochten uit of de e-bikes van WATT, een andere jonge fietsenfabrikant, een goed en betaalbaar alternatief vormen voor de elektrische fietsen van VanMoof.

Onder onze kont hebben we de WATT Brooklyn. Een model dat met zijn schitterende aluminium, sportieve zit en minimalistische looks ongetwijfeld in de smaak zal vallen bij de yuppen in Amsterdam, dat het decor vormt voor hippe e-bikes zoals die van WATT. Als we de leenfiets in ontvangst nemen, zien we nog een prijskaartje bungelen: 1.595 euro valt te lezen. Een flinke smak geld, maar een verademing vergeleken met de duizelingwekkende bedragen die je voor de e-bikes van VanMoof af moet tikken.

Accessoires voor je e-bike

Minder enthousiast worden we van het feit dat er standaard geen fietsslot op zit. WATT meent dat dit een ‘accessoire’ is. Klanten mogen hiervoor nog even bijna vier tientjes uit hun broekzak vissen. Wij menen dat dit standaard uitrusting zou moeten zijn. Zeker op een fiets die het merk zelf omschrijft als ‘urban’. In een stadse omgeving zouden wij e-bikes niet zonder slot achter durven laten, zeker geen blinkende exemplaren zoals de WATT Brooklyn.

WATT Brooklyn e-bike e-bikes elektrische fiets fietsen VanMoof
(Afbeelding: Manners)

Het bood ons wel de kans een kijkje te nemen naar de andere accessoires die WATT te bieden heeft. Alles in de etalage van het merk straalt stijl uit. Helaas zit de optionele aluminium spatbordset niet op ons testmodel. Die set, genaamd ‘Curana’, zouden wij zeker aanvinken bij het shoppen naar een e-bike. Ons model is wat dat betreft vrij basic, wat ook wel weer zijn charme heeft.

De eerste rit

Als we ons voor het eerst op het hoge harde zadel van de Brooklyn hijsen, moeten we even wennen aan de voorovergebogen houding. Die verschilt behoorlijk met de houding die we op onze alledaagse omafiets aannemen. Onprettig is het niet, onpraktisch misschien wel. Met een boodschappentas aan je stuur fietsen, blijkt op de sportieve Brooklyn namelijk lastiger dan op die krakkemikkige omafiets. Gelukkig wordt een oplossing geboden in de vorm van verschillende type bagagedragers. Deze vind je weer in het accessoirehoekje. Oh, vergeet je portemonnee niet!

WATT Brooklyn e-bike e-bikes elektrische fiets fietsen VanMoof
(Afbeelding: Manners)

De sportieve zithouding nodigt wel uit tot stevig doortrappen, al is dat totaal niet nodig op de e-bikes van WATT. We zetten de volgeladen tweewieler aan en sturen een lang, recht fietspad op. De elektrische fiets kent vijf ondersteuningsniveau’s. Versnellingen zijn daardoor niet nodig en deze vind je dan ook niet op de Brooklyn. Met een fysieke knop aan het stuur tikken we de trapondersteuning naar standje maximaal. Binnen enkele meters accelereren we naar dik 25 kilometer per uur. Wie daarboven verder wil versnellen, staat er alleen voor.

Fraai vormgegeven instrumentarium

De snelheid lezen we af op een fraai vormgegeven digitaal instrumentarium. Hierop zie je onder meer je hoeveel kilometer je hebt afgelegd, wat je topsnelheid was tijdens de rit en hoeveel peut je e-bike nog heeft. Aan het stuur vind je ook de kleine remhendels die je met twee vingers inknijpt. De remkabels zitten subtiel verstopt in het frame en komen vlak voordat ze bij de remschijven aankomen weer tevoorschijn. Stoppen doet de elektrische fiets van WATT dan ook in mum van tijd.

Toch is niet alles positief. Zo stond het stuur bij ons model ietwat scheef – wat overigens eenvoudig te fixen is – en gaat het minimalistische design ten koste van het comfort. De e-bike heeft geen schokbrekers in de voorvork, dus alle klappen vang je op met je armen. Armen die ook al veel van je lichaamsgewicht moeten tillen door de sportieve zithouding. Verder is het zadel nogal hard, wat we bij langere ritten tamelijk onprettig is.

Kinderziekten bij e-bikes van WATT

Eenmaal thuis viel een ander probleempje op. De laadpoort zit verstopt in het frame. Het gat dat in het frame is gemaakt om bij die laadpoort te komen, zit echter niet helemaal op de juiste plek. We moesten zelfs het afdekklepje demonteren om genoeg ruimte te creëren voor de stekker. Ongetwijfeld is dit niet bij alle exemplaren zo, maar een tikkeltje slordig is het wel.

Het gaat echter te ver om de complete fiets – die verder doet wat hij belooft – daarom af te schrijven. We zien dit als kinderziekten die het jonge, Nederlandse bedrijf nog moet verhelpen. Iets wat een kleine moeite zal zijn voor een ambitieuze fabrikant van e-bikes zoals WATT. Schroeft het merk zijn quality control een beetje op, dan kan VanMoof zijn borst nat maken.

Brooklyn

WATT

7 Score

Pluspunten

  • Fraai design
  • Goede remmen
  • Informatief scherm
  • Relatief gunstig geprijsd

Minpunten

  • Afwerking kan beter
  • Hard zadel
  • Bijbetalen voor accessoires

De WATT Brooklyn is een stijlvolle, elektrische stadsfiets voor een relatief gunstige prijs. Hoewel de afwerking wat beter kan, is de e-bike een geduchte concurrent voor de bekende VanMoof-fietsen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.