Felix Decavel
Felix Decavel Human Interest 25 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Vloek van Oppenheimer: zoveel nucleaire kernwapens telt elk land

Met zowel Oppenheimer als de ondergang van Vladimir Poetin in het verschiet, is het geen slecht idee om te kijken welke vingers de wereld met een druk op de knop kunnen vernietigen. Dit is hoeveel nucleaire kernwapens elk land ter wereld momenteel bezit. Inclusief Nederland en België.

De geruchten gaan de ronde dat de nieuwe film van Christopher Nolan even zinderend als misselijkmakend is. Volgens de gelauwerde regisseur zullen mensen de bioscoop totaal verbouwereerd en sprakeloos verlaten. En de eerste beelden van Oppenheimer lijken dat alleen maar te bevestigen.

Het verhaal over de man die de eerste atoombom uitvond, wordt hoe dan ook de grootste blockbuster van de zomer. Tenminste, als de wereld door bekvechtende dictators niet eerst naar de knoppen wordt geholpen. Want door de vloek van Oppenheimer zijn er inmiddels veertien landen ter wereld die over nucleaire kernwapens beschikken.

Zoveel nucleaire kernwapen bezit elk land ter wereld

Althans, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. SIPRI is een onafhankelijk internationaal instituut dat onderzoek doet naar conflicten, bewapening, wapenbeheersing en ontwapening. De organisatie is opgericht in 1966 en levert gegevens, analyses en adviezen aan beleidsmakers, onderzoekers, media en het geïnteresseerde publiek.

Volgens hun meest recente cijfers van 2022 zijn dit alle landen die op dit moment nucleaire kernwapens bezitten, met daarbij ook het geschatte aantal in elk arsenaal. Samengeteld zijn er in de wereld zo’n 12.705 atoombommen. Weliswaar een pak lager dan in 1985, met 63.632 kernknoppen het absolute piekpunt in geschiedenis. Maar toch: bedankt, Opppenheimer.

Land Aantal Kernwapens
Rusland 5.977
Verenigde Staten 5.428
China 350
Frankrijk 290
Verenigd Koninkrijk 225
Pakistan 165
India 160
Israël 90
Noord-Korea 20

Bovendien zijn er ook landen die door de Verenigde Staten gebruikt worden als voorwaartse basis of eerder voorraadkamer, waaronder Nederland en België.

Land Aantal Kernwapens
Turkije 50
Italië 40
Duitsland 20
Nederland 20
België 20

Dus ook al hebben we niet zelf de vinger op de knop, tellen de Lage Landen evenwel kernwapens.

De vloek van Oppenheimer

Voor de daadwerkelijke première van Oppenheimer zijn we bijna tachtig jaar te laat. Maar als herkansing verschijnt de nieuwe film van Christopher Nolan op 20 juli in de bioscoop.

Check ook de nieuwste juiste voorspelling van The Simpsons: jawel, de gedoemde Titanic-onderzeeër.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.