Felix Decavel
Felix Decavel Voetbal 25 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Engelse fans geweerd in Qatar, maar niet vanwege een regenboog

Zouden ze goed hebben opgelet tijdens geschiedenis? Twee Engelse fans gingen als kruisvaarders verkleed naar het WK in Qatar, maar werden aan de ingang van het stadion weggestuurd. Ze waren nochtans gewaarschuwd.

Qatar en de FIFA zien momenteel alle kleuren van de regenboog vanwege de kritiek om de One Love-armband niet toe te staan op het toernooi. Maar dit is toch even anders.

Engelse kruisvaarders op het WK in Qatar

Engelse supporters gaan wel vaker als St. George naar wedstrijden van het nationale elftal. Zelfs dat valt op zijn minst dubieus te noemen. Maar om nou naar het WK in Qatar af te zakken, verkleed als het symbool van de kruisvaarders, getuigt van weinig zelfbewustheid. Of een gebrek aan concentratie tijdens de geschiedenislessen.

Toch is het de man gelukt om het stadion binnen te komen, getuige zijn blijde intrede hieronder.

Of hij ook daadwerkelijk de wedstrijd heeft mogen bijwonen, is niet duidelijk. Op beelden buiten één van de acht stadions van het WK in Qatar was ook te zien hoe Engelse fans in kruisvaarderskostuum door de beveiliging de toegang werd ontzegd. Ze dropen beteuterd af. Misschien om hun verdriet met een prijzig biertje weg te slikken.

Waarschijnlijk zagen de mannen hierboven de les geschiedenis als een ideaal moment voor een middagdutje. De kruistochten waren een reeks bloederige oorlogen tijdens de Middeleeuwen. Christenen vonden dat het heilige land waar Jezus geboren was hen toebehoorde. En duizenden moslims lieten daarbij het leven gedurende een periode van honderden jaren. Tijdens de vele gevechten werd de plaatselijke bevolking ook vaak uitgemoord. Niet onlogisch dus dat het ongelooflijk ongevoelig is om in een kruisvaarderskostuum naar het WK in Qatar af te zakken.

Een woordvoerder van de antiracismegroep Kick It Out had fans van Engeland nochtans gewaarschuwd. Officials in de stadions van het WK in Qatar zouden kruisvaarders wel eens weg kunnen sturen.

“Wij adviseren fans die de FIFA-wereldbekerwedstrijden bijwonen dat bepaalde kleding, zoals verkleedkleren die ridders of kruisvaarders voorstellen, in Qatar en andere islamitische landen wellicht niet welkom zijn”, aldus de woordvoerder.

Alternatief voor een regenboog

Duidelijk, dit snappen we. Maar het blijft volstrekt krankzinnig dat je tijdens het WK in Qatar niet met de kleuren van een regenboog mag rondlopen. Pantone kwam met deze geniale oplossing.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.