Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 19 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

7 fascinerende feiten over Avatar 2 die de grootsheid onderstrepen

Inmiddels draait het langverwachte vervolg op volle toeren in zalen wereldwijd. Desondanks had de kaskraker heel wat voeten in de aarde nodig om het daglicht te zien. Vijf opvallende feiten die je nog niet wist over Avatar: The Way of Water.

De tweede Avatar lijkt het onmogelijke te gaan doen en de eerste recensies zijn in ieder geval veelbelovend. En hoewel de acteurs achter de blauwe CGI-aliens de meeste lof zullen krijgen, heeft de film zijn succes voornamelijk te danken aan een monumentale inspanning achter de schermen van James Cameron en crew.

Interessante feitjes over Avatar: The Way of Water

Dat we lang hebben gewacht op het vervolg, kan intussen een understatement genoemd worden. Hoe lang zit er ook alweer tussen beide Avatar-films?

1. Project 880 in 1995

Nog heel even terug naar de basis. Het verhaal schreef James Cameron al in 1995, zo blijkt uit een document van 80 pagina’s waarin Pandora en zijn bewoners beschreven worden. Project 880 heette dat document. Het duurde alleen nog 14 jaar voordat hij tevreden was met de techniek om zijn plan uit te voeren.

2. De taal van de Na’vi

Voor Avatar is een compleet nieuwe taal ontworpen. Taalkundige Dr. Paul Frommer bedacht een vocabulaire van zo’n duizend woorden. Hieronder kun je vast een beetje oefenen.

Frommer bedacht ook de taal ‘Barsoomian’ voor de film John Carter of Mars (2012).

3. De productietijd van Avatar 2

De sequel werd bijna meteen na de première van de eerste film aangekondigd. Met een periode van 13 jaar staat Avatar 2 daarmee op de 27e plaats in het lijstje van films met de langste productietijd ooit. Op nummer 1 staat The Other Side of the Wind van Orson Welles met 48 (!) jaar.

4. De productiekosten van Avatar: The Way of Water

In totaal zullen alle films van de franchise samen meer dan 1 miljard dollar kosten om te maken. Avatar: The Way of Water is de zevende film uit de geschiedenis die een prijskaartje van 300 miljoen dollar overtreft.

5. Onderwatertanks

En dat zal vast iets te maken hebben gehad met de twee gigantische watertanks die James Cameron in de studio’s heeft gebouwd om de vele onderwaterscènes in beeld te brengen. Een voor trainingsdoeleinden en een grotere voor de opnames zelf. Check ook het gebroken onderwaterrecord van Kate Winslet tijdens de opnames.

avatar: the way of water
Kate Winslet in een onderwatertank tijdens de opnames van Avatar 2 (Afbeelding: 20th Century Studios)

De grotere tweede tank met een lengte van 36 meter, een breedte van 18 meter, een diepte van 9 meter en een capaciteit van 950.000 liter, was uitgerust met krachtige golf- en stromingsmachines, die gebruikt werden om de meer actievolle scènes met de Na’vi personages vast te leggen. Rondom de tanks werden motion capture camera’s opgesteld en veiligheidscamera’s om de mensen in het water in de gaten te houden.

6. Edward Norton

Hollywood A-list acteur Edward Norton liet een aanbod om een hoofdrol in Avatar: The Way of Water te vertolken naast zich liggen. Naar verluidt wilde het Fight Club-culticoon alleen instemmen als hij één van de Na’vi mocht spelen. Helaas had James Cameron een menselijke rol voor hem in gedachten. Als goedmakertje gaf de regisseur hem een rolletje in Alita: Battle Angel.

7. Avatar of Maori?

De Metkayina-clan in Avatar: The Way of Water is geïnspireerd door de Maori. Maori werkten samen met James Cameron om elementen van inheemse Nieuw Zeelandse culturen in de gebruiken en tradities van de Na ‘vi te verwerken. Onder meer een traditionele haka-dans vormde de basis voor de dans van de Na’vi clan, waarin staart- en oorbewegingen zijn verwerkt.

Ook de tatoeages van de clan lijken qua plaatsing en stijl sterk op de traditionele Maori-tatoeages.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.