Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Avatar: The Way of Water lijkt het onmogelijke te gaan doen

Na dertien jaar aan speculatie, geruchten en vooral een hoop geduld is het eindelijk zover: Avatar: The Way of Water draait eindelijk in de bioscoop. Maar kan de film het onmogelijke doen en een weg banen voor de volgende twee sequels?

De plannen van James Cameron zijn ambitieus. De 68-jarige filmmaker is na The Way of Water nog lang niet klaar. Hij heeft namelijk al plannen voor een derde, vierde en zelfs vijfde Avatar-film. De beste man heeft zelfs al delen van de derde sequel gefilmd.

Avatar: The Way of Water

Maar ja, eerst moet The Way of Water nog het onmogelijke gaan doen. Het vervolg op de iconische 3D-film uit 2009 had een budget van naar verluidt 400 miljoen dollar, nog voor marketing en andere kosten. Of, zoals Cameron het onlangs zelf stelde: “The Way of Water moet als de derde of vierde grootste film aller tijden eindigen om break-even te draaien.”

Dat komt neer op een box office van zo’n 2 miljard dollar, wereldwijd. Ter vergelijking: de eerste Avatar is de grootste film aller tijden met 2.9 miljard dollar, wereldwijd. Maar ja, dat was pas na een rerelease. Een beetje succes is dus geen optie. The Way of Water moet een megahit worden om de kosten terug te verdienen, en vooral om een groen licht voor de volgende films te garanderen.

De balans opgemaakt

Maar goed, het is maandag, we kunnen dus de balans opmaken. Avatar: The Way of Water heeft nu één weekend in de bioscopen gedraaid. Na een debuut in 52 markten, waaronder een zeldzame release in China, heeft de blockbuster van James Cameron tot nu toe 435 miljoen dollar opgehaald.

Daarmee weet Cameron vooralsnog net niet Doctor Strange in te Multiverse of Madness af te troeven, de film met het beste openingsweekend van dit jaar. Marvel’s avontuur scoorde in de eerste paar dagen een box office van 442 miljoen dollar.

Geen paniek

Al met al scoort The Way of Water daarmee net minder dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op minstens 450 miljoen dollar. Cameron hoeft echter nog niet in paniek te raken. Verre van. De originele Avatar harkte ‘slechts’ 77 miljoen dollar binnen tijdens het eerste weekend in de Verenigde Staten. Dankzij de extra prijzige 3D-tickets en consumenten die maar terug bleven keren werd die film uiteindelijk het iconische succesverhaal dat we nu kennen. Uberhaupt staan de films van Cameron daar bekend om: staying power, zoals ze dat in Hollywood noemen.

“De toekomst van de Pandora zal niet dit weekend worden bepaald”, aldusPaul Dergarabedian, senior media-analist bij Comscore. “Het zal de komende weken worden bepaald terwijl de film speelt, en we zullen, denk ik, sterke cijfers zien, week na week.” Bovendien hebben we het nog steeds over de tot nu toe op één na grootste film van 2022.

De cast van Avatar 2: dit zijn de acteurs achter de blauwe CGI-aliens

Avatar the way of water speelduur
James Cameron (Afbeelding: Disney)

Voorbarige conclusies

Ook Shawn Robbins, chief media analyst bij BoxOffice.com, waarschuwt dat we niet te vroeg conclusies moeten trekken: “Het is voorbarig om in dit stadium de mate van succes van de film te bepalen, vooral gezien Cameron’s geschiedenis van lange runs qua wereldwijde box office.

The Way of Water krijgt in ieder geval alle ruimte. Pas op 17 februari komt een blockbuster van een vergelijkbaar kaliber naar de bioscoop. Dan hebben we het over Marvel’s Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Bovendien zal de kerstvakantie ook voor een flinke boost gaan zorgen. Nog even afwachten dus. Gelukkig hebben we nog alle tijd: de derde beloofde Avatar-film staat pas op de planning voor 20 december, 2024.

Rotten Tomatoes

Op Rotten Tomatoes moet The Way of Water het op het moment van schrijven met een score van 78 procent doen, na 317 recensies. Ter vergelijking: voor de eerste film staat de teller op 82 procent, na 334 recensies. Gezien de vloek die vaak op vervolgfilms rust is dat echter alleen maar goed nieuws: beide blockbusters zijn ruim Certified Fresh.

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.