Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 7 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Eerste indruk van Avatar 2: briljante visuals, vraagtekens bij plot

Het langverwachte vervolg verschijnt pas op 16 december bij ons in de zalen, maar enkele bevoorrechte zielen mochten de première bijwonen. En hun reacties op Avatar: The Way of Water zijn inmiddels binnen. Wordt de film een epische blockbuster of een fenomenale flop?

Na dertien jaar neemt James Cameron ons voor de tweede keer mee naar de wondere CGI-wereld van Pandora. Zou de hype voor de nieuwe Avatar groter zijn dan voor de eerste film uit de Disney-franchise?

Toen brak de kaskraker alle box office-records en met een wereldwijde opbrengst van bijna 3 miljard dollar is het nog steeds de meest succesvolle film ooit. En als we van de eerste reacties op het vervolg mogen uitgaan, zullen de meeste zalen wederom tot de nok gevuld zijn. “Avatar 2 overtreft het origineel op elk niveau.” Het eerste record is overigens al gebroken, en wel door Kate Winslet tijdens de opnames.

De eerste reacties op Avatar: The Way of Water

Ondanks de controversiële namen die Elon Musk opnieuw heeft toegelaten op het platform, is Twitter nog lang niet dood. Gelukkig maar. Anders konden we niet warmdraaien met deze eerste reacties op Avatar: The Way of Water.

Avatar: The Way of Water overtreft het origineel op elk vlak. Ongelooflijke beelden, en een veel emotionelere verbinding met de personages en het verhaal. In het laatste uur laat James Cameron zien wie de baas is en toont hij elke blockbuster-filmmaker hoe het moet”, luidt het bij één filmjournalist. De legendarische regisseur van Avatar wordt overal overladen met lof.

Voor Perri Nemiroff van de filmwebsite Collider is dat in ieder geval geen verrassing. “Avatar: The Way of Water is ongelooflijk. Ik had er vertrouwen in dat James Cameron de lat hoog zou leggen, maar de visuals zijn ronduit verbluffend”, klinkt het. “Het ene prachtige beeld na het andere. De technische staaltjes vernuft staan immer in dienst van de personages en de wereld waarvan ze deel uitmaken.”

De eerste Avatar was tevens één van de eerste big budget 3D-films ooit en blijft tot op de dag van vandaag een maatstaf in de filmindustrie. Maar Avatar 2 is op dat vlak een unanieme en gigantische sprong voorwaarts. “Een visueel meesterwerk dat veelvuldig gebruik maakt van 3D en adembenemende vista’s. Anderzijds is het verhaal dunnetjes en zijn er te veel personages waartussen gejongleerd wordt. Toch krijgt James Cameron het voor elkaar met een laatste act vol emotie en razend spannende actie.”

Over het plot van Avatar: The Way of Water bestaat dan weer geen eensgezindheid. “Het verhaal is beter en complexer dan het origineel, maar de personages konden wel verder uitgediept worden. De film is in ieder geval lang en berust vooral op ongelooflijke visuals en de allerbeste 3D-technieken.”

En alsof dat niet al duidelijk was, van deze film kun je alleen maar in volle glorie genieten in een IMAX-bioscoop. “De wereld van Pandora is een mirakel. De onderwaterscènes zijn glorieus en de laatste act zit boordevol actie”, waaraan de journalist van Total Film nog de tip toevoegt: “See in IMAX!”

James Cameron lijkt wel kerstman voor alle filmliefhebbers. “Vrolijk Kerstfeest! Avatar: The Way of Water is een cinematografisch meesterwerk. Zelfs beter dan de eerste film. De wondermooie visuals en het verhaal helpen ons herinneren wat de belangrijkste dingen in hete leven zijn. Familie, een dak boven je hoofd, de natuur en overleving. Mijn topfilm van het jaar!”

Check ook deze tien klassieke en ijzersterke kerstfilms om in 2022 te streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.