Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 27 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

7 controversiële namen die Elon Musk weer heeft toegelaten op Twitter

Elon Musk mag zich sinds kort eigenaar noemen van social media platform Twitter. De puissant rijke techmiljardair haalde meteen flink de bezem door het personeelsbestand. Daarnaast heeft hij, in het kader van ‘vrijheid van meningsuiting’, een aantal schorsingen van Twitter-accounts ongedaan gemaakt.

Dit zijn de zeven meest controversiële namen (tot voor kort verbannen van Twitter) die weer vrijuit hun mening kunnen spuiten op Twitter.

Controversiële namen dankzij Elon Musk terug op Twitter

Bovenaan de lijst de man die Amerika wéér groot wil maken. We hebben het natuurlijk over Donald Trump.

1. Donald Trump

twitter, elon musk, Donald trump, trump-ban, meningen, verdeeldheid, big tech, social media, voor, tegen, merkel
Donald Trump bekijkt zijn smartphone (Afbeelding: AFP)

De ex-president kan dus weer te pas en te onpas zijn mening verkondigen. Zelf gaf hij echter aan niet van plan te zijn gebruik te maken van zijn oude privileges. Hij verkondigt liever zijn mening via zijn eigen social media platform Truth. Of dat ook echt zo blijft, blijft natuurlijk maar de vraag. Trump komt namelijk wel vaker terug op uitspraken. En met zijn nieuwe verkiezingscampagne die voor de deur staat, zou een platform met iets meer bereik toch wel handig zijn.

2. Kanye West

Qua controverse doet Kanye West eigenlijk weinig onder voor Donald Trump. Vandaar deze dik verdiende tweede plek. Een tijdje geleden werd Kanye West nog geschorst na een aantal antisemitische uitspraken. Hij werd hiervoor gestraft met een schorsing, maar sinds 20 november is zijn account dankzij Elon Musk weer actief. Laten we hopen dat Ye zich ditmaal gedraagt.

3. Andrew Tate

De oud-kickbokser en controversiële social media-influencer Andrew Tate is ook weer terug van weggeweest. Zijn Twitter-account werd al in 2017 geschorst toen hij in een tweet aangaf dat slachtoffers van seksueel geweld zelf ook enige verantwoordelijkheid dragen. Daarna probeerde hij sneaky met een ander account terug te keren, maar werd al snel weer verwijderd. Dankzij Elon Musk is ook deze man weer terug van weggeweest.

4. Jordan Peterson

Op plek 4 vinden we de Canadees Jordan Peterson. Waarschijnlijk iets minder bekend bij het grote publiek, maar zeker niet minder controversieel. De rechtse mediabekendheid gebruikte in een tweet de oude naam van transgender Elliot Page (Ellen Page). Hij deed er nog een flinke schep bovenop tijdens een 15 minuten durende tirade op YouTube. Hierin gaf hij aan liever te sterven dan zijn tweet te verwijderen. Het resultaat was een schorsing van zijn Twitter-account, die inmiddels dus weer is opgeheven.

5. Marjorie Taylor Greene

Marjorie Taylor Green, een Republikeins congreslid, werd geschorst nadat ze keer op keer misinformatie over COVID-19 verspreidde. Een soort Nederlandse dansleraar dus, maar dan in hoge politieke kringen.

6. The Babylon Bee

We blijven rechts afslaan, ditmaal met een satirisch randje. The Babylon Bee is een rechts-georiënteerde satirische website waarvan de Twitter-account in maart 2022 werd geschorst vanwege anti-LHBTI uitlatingen. Zo werd politicus Rachel Levine (transgender) uitgeroepen tot ‘man of the year’. Een slappe grap die werd beloond met een schorsing die weer ongedaan is gemaakt. Maar Elon Musk snapt de ophef blijkbaar niet.

7. Project Veritas

Project Veritas is een conservatieve media groep (ultra-rechts) en vond het nodig om privéinformatie van bepaalde mensen te verspreiden. Beloning: schorsing van het Twitter-account. Ook dit account is sinds kort weer actief.

Té controversieel, zelfs voor Elon Musk en zijn Twitter?

Oké, zelfs Elon Musk heeft blijkbaar een grens, want niet alle schorsingen zijn ongedaan gemaakt. Alex Jones, oprichter van de ultrarechtse complotwebsite InfoWars, wacht nog altijd op groen licht. Jones verspreidde de meest bizarre complottheorieën over de schietpartij op de Amerikaanse basisschool Sandy Hook waarbij 26 mensen (waaronder 20 kinderen) om het leven kwamen. Alex Jones beweert dat de schietpartij door de overheid in scene is gezet met als doel strengere wapenwetten door te voeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.