Redactie
Redactie Travel 19 dec 2019

Low Budget op wintersport: 7 mooie gebieden buiten de drukke Alpen

Skiën of snowboarden in de Franse, Oostenrijkse, Zwitserse en Italiaanse Alpen is iets wat massa’s Nederlanders jaarlijks doen. Maar je kunt ook kiezen voor een low budget wintersport, met minder Nederlanders om je heen. Zeven alternatieve gebieden op een rij.

Low budget wintersport in Bulgarije

Low budget en cool gaan samen in Bulgarije. Zo wordt het onlangs gemoderniseerde skigebied Bansko steeds populairder onder freeriders vanwege de goede poedercondities.

Maar ook op de pistes is er genoeg te beleven. 75 kilometer aan pistes, van beginner tot expert, met het hoogste punt op 2.600 meter. Een weekpas kost hier ongeveer 130 euro en accommodaties zijn hier erg goedkoop.

Low budget wintersport in Montenegro

Vanaf december tot begin april kun je prima skiën in Montenegro. Het Durmitorgebergte (beste sneeuwzekerheid) en Kolašin (beste faciliteiten) zijn wat dat betreft de gebieden.

Skiën zal hier niet zo goed worden als in de Zwitserse Alpen, maar de kosten zijn wel aanzienlijk lager. Meestal betaal je tussen de 15 en 20 euro voor een dagpas. Toerskiën doe je in Nationaal Park Lovćen.

Low budget wintersport in Slowakije

Toegegeven, het is even een eindje rijden, maar in Slowakije kun je low budget op wintersport in een mooie bergachtige omgeving. Met goedkope skipassen en accommodaties.

Interessante skigebieden in de Hoge Tatra zijn Pleso en Tatranske Lomnica. In de Lage Tatra liggen de pareltjes. In deze regio ligt Donovaly, een gemoedelijk familiegebied. En het bekendere Jasna, een mooi skigebied gebied met 44 kilometer aan pistes met 2.024 meter als hoogste punt.

Redelijk low budget wintersport in Slovenië

Slovenië kent vijf skigebieden, waarvan Kranjska Gora de bekendste is. Hier wordt jaarlijks de Vitranc World Cup gehouden en ook vind je hier ‘s werelds hoogste skischans.

De andere gebieden zijn Maribor-Pohorje (met 42 kilometer het grootste), Krvavec (1971 meter het hoogste), Vogel (met de mooiste omgeving en een enorm funpark) en Rogla (een oord waar veel topsporters komen trainen). Slovenië is nog steeds relatief goedkoop, maar gaat meer en meer richting de prijzen in de Alpen. Snel bij zijn dus.

Low budget wintersport in Polen

Polen begint populair te worden onder Nederlanders en dat heeft vooral met de prijs te maken. Maar niet direct terugschrikken.

Waar het grootste skigebied Zakopane inmiddels al wat duurder en vooral voller is geworden, kun je in Bialka Tatrzanska nog écht goedkoop skiën. Hier is het ook rustiger. Let wel: dit gebied is vooral interessant voor beginners en gezinnen. Moet bij gezegd worden dat er toch nog wel aardig wat rode pistes in dit gebied te vinden zijn.

Low budget wintersport in Tsjechië

Tsjechië heeft door de jaren heen een wat minder goede naam gekregen als het op wintersport aankomt, maar geloof ons: skiën in Spindleruv Mlyn is echt geen straf. Mooie omgeving, relatief veel sneeuwzekerheid door sneeuwkanonnen en goedkoop bier.

Toegegeven: de prijzen zijn hier in de laatste jaren wel wat omhoog gegaan, maar de après-ski, accommodatie en skipas bij elkaar is nog altijd vele malen goedkoper dan de totaalsom in de Alpen.

Eigenlijk helemaal geen low budget wintersport in Iran

Ja, Iran, dat lees je goed. Hier kun je prima skiën en snowboarden voor niet al te veel geld. Oké, je hebt een vliegticket nodig, maar dan ben je wel in Iran. Tip: korte wintersport combineren met een trip door het land.

In het totaal is er 47,7 kilometer aan skipistes in Iran geregistreerd, het bekendste gebied is Dizin, in het noorden van het land. Dagpassen kosten hier tussen de 15 en 20 euro. In het hoogseizoen betaal je iets meer. De skigebieden in Iran liggen tot op een hoogte van 3.850 meter. 48 skiliften brengen de wintersporters naar boven. Maar daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor freeriders om bijvoorbeeld te helikopterskiën.

Toch maar naar de Alpen?

Natuurlijk kun je ook low budget naar de Alpen. Kwestie van vroeg boeken en speuren. En wil je toch veel geld uitgeven: check dan deze zeven wintersportgebieden in Noorwegen.

✈️ Check ook: 7 prachtige plekken op aarde die niet meer leuk zijn door overtoerisme

Reageer op artikel:
Low Budget op wintersport: 7 mooie gebieden buiten de drukke Alpen
Sluiten