Noah Korevaar
Noah Korevaar LEGO 16 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De zeldzaamste LEGO-set van 2023 is er, en jij hebt pech

Zonder dat je het door had kwam op Star Wars Day, 4 mei dus, de zeldzaamste LEGO-set van dit jaar uit. Een set die helaas enkel een exclusief clubje fans heeft kunnen bemachtigen.

LEGO was altijd al prijzig speelgoed, maar sinds de Deense fabrikant vorig jaar de prijzen nog eens extra omhoog gooide doet de hobby al helemaal pijn in de portemonnee. Het bedrijf had een hoop goede redenen voor de prijsstijgingen, maar dat verandert uiteindelijk niks aan de schade op je bankrekening.

Waardevolste LEGO-sets

Voor de diehard verzamelaar is er nog een overtreffende trap: sets die je niet kunt kopen. Onlangs publiceerden we nog een lijstje met de meest waardevolle LEGO-sets aller tijden. Modellen waar verzamelaars tienduizenden euro’s voor neerleggen. Slechts een fractie van dergelijke lijstjes zou je daadwerkelijk op jouw zolder kunnen aantreffen. Het leeuwendeel van de peperdure sets is namelijk zo duur vanwege één welbekende factor: schaarste. En hoe wordt een LEGO-set schaars? Doordat ie niet in jouw lokale Intertoys heeft gelegen.

De meest waardevolle sets zijn exclusieve one-offs, die enkel op specifieke momenten en plekken te verkrijgen waren. Denk aan een cadeautje voor LEGO-medewerkers in een specifiek land, of een extraatje voor de aanwezige pers tijdens een specifiek evenement. Aanwezigen kunnen daar in sommige gevallen een leuke auto van kopen, mits ze het extraatje in kwestie nog ergens hebben liggen.

Star Wars Lucas Yoda Fountain

Deze maand kon je een dergelijke set zien ‘ontstaan’. Op 4 mei, Star Wars Day, bracht LEGO een hoop imposante Star Wars-sets uit, waaronder de X-Wing van Luke Skywalker. Tof, en mits je er het geld voor over hebt, nu te bestellen. Op diezelfde dag kwam er echter een nog veel zeldzamere set uit: LEGO 6471930 Lucas Yoda Fountain. Een uit 152 steentjes bestaande replica van de fontein die voor het Lucasfilm-kantoor in San Francisco te vinden is. Een bronzen standbeeld met Yoda er bovenop. De ‘Lucas’ in de naam van de set is uiteraard George Lucas, de vader van de franchise.

Het is op het moment van schrijven onduidelijk hoeveel er precies van zijn gemaakt, maar het lijkt erop dat zowel medewerkers van Lucasfilm als ILM een exemplaar hebben ontvangen. Chris Agyripoulos, VP van Franchise Assets & Publicity bij Lucasfilm, maakte Star Wars-fans stikjaloers met een fotootje op Twitter:

Bouw ‘m zelf!

Bij beide bedrijven werken duizenden mensen, dus de kans is groot dat de Lucas Yoda Fountain vroeger of later op eBay zal verschijnen. Gelukkig hoef je niet je spaarrekening te plunderen om zelf de fontein op je bureau neer te zetten: het lijkt erop dat de set uit vrij standaard steentjes bestaat. Enkel de bedrukte korte beentjes van Yoda zijn nog niet in een andere set te vinden. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat iemand de bouwinstructies online deelt en je met los aangeschafte steentjes alsnog je eigen Lucas Yoda Fontain in elkaar zet. Niet zo zeldzaam of waardevol, maar daarmee niet minder tof!

Update: de bouwinstructies zijn online verschenen!

LEGO Star Wars Yoda Lucas fountain set
😲 (Afbeelding:Wikimedia)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.