Dennis Mons
Dennis Mons Hebbedingen 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

LEGO-minifig van president Zelensky levert Oekraïne geld op

Het bedrijf Citizin Brick heeft met een LEGO-minifig van Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, een aardig bedrag opgehaald. Het geld wordt geschonken aan een goed doel en ingezet voor hulp in het land.

Minifig (minifigure) is de benaming die internationaal wordt gebruikt voor de poppetjes van LEGO. Naast deze versie van Zelensky zijn er ook molotovcocktails uitgebracht, refererend naar een oproep van de president in de eerste dagen van de oorlog.

LEGO-minifig van Zelensky om Oekraïne te helpen

LEGO-ontwerper Citizen Brick heeft flink wat geld weten op te brengen om mensen in Oekraïne te helpen. Met het bedrag (16.540 dollar) hoopt het bedrijf mensen te helpen die voedsel, water en onderdak nodig hebben. Het is gedoneerd aan Direct Relief. Misschien een druppel op de hete plaat, maar alle kleine beetjes helpen.

De minifigs waren bijzonder snel uitverkocht. Daarom riep het bedrijf op Instagram op om hoe dan ook een financiële bijdrage te leveren aan goede doelen voor Oekraïne. “Het spijt ons dat zoveel mensen de minifigs niet meer konden kopen, maar we hopen wel dat ze de goede doelen steunen door een donatie te doen.”

Nieuwe run op het poppetje

Het bedrijf heeft wel aangegeven een nieuwe reeks van de LEGO-minifig uit te brengen, om zo hopelijk uiteindelijk zelfs 100.000 dollar binnen te harken ten behoeve van de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het poppetje van Zelensky kost 100 euro. Daarnaast kun je voor 10 dollar een molotovcocktail kopen met de Oekraïense vlag erop.

De LEGO-groep, ‘s werelds grootste speelgoedfabrikant, heeft nog niet officieel gereageerd op de mini-fig van Zelensky. Wel heeft het bedrijf stelling genomen met betrekking tot de Russische invasie in Oekraïne. Zo is het bedrijf gestopt met het sturen van zendingen naar Rusland. Daarnaast heeft het 16,5 miljoen dollar geschonken om mensen in nood te helpen.

Oproep aan Russische werknemers

Ook heeft LEGO Russische werknemers opgeroepen om niet deel te nemen aan protesten tegen de oorlog of zich er zelfs publiekelijk over uit te spreken. Dit zou volgens het bedrijf de veiligheid van zijn werkgevers in gevaar kunnen brengen.

LEGO is sowieso stellig met zijn beleid met betrekking tot oorlog en oorlogstuig. Er bestaan geen sets van. Echter zijn deze wel te koop via andere partijen zoals Brickmania.

Lees op deze overzichtspagina het laatste LEGO-nieuws?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.