Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 5 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Het duistere verhaal achter kopi luwak, de duurste koffie ter wereld

Kopi luwak is een van de meest exclusieve koffiesoorten ter wereld. Per kilo koffie leg je er zo’n 200 tot 600 dollar voor neer, en dat terwijl de koffie gemaakt wordt van… kattenpoep.

Kopi luwak, ook wel kopi loewak of civetkoffie genoemd, is met zijn bizarre kiloprijs een van de duurste koffiesoorten ter wereld. Die hoge prijs wordt niet veroorzaakt door het gebruik van exclusieve koffiebessen, maar door de manier waarop de koffie aan zijn bijzondere smaak komt. De koffiebonen worden namelijk uit de ontlasting van civetkatten gehaald.

En hoewel het leuk is om te kunnen zeggen dat je de duurste koffie ter wereld gedronken hebt, schuilt er een bijzonder duister wereldje achter het maken van deze koffie.

Zo wordt kopi luwak gemaakt

De koffiebes voor de duurste koffie ter wereld wordt verbouwd in onder andere de Filipijnen, Vietnam en Zuid India. Waar koffieboeren in andere landen flink zouden balen als hun koffiebessen opgegeten worden door katachtigen, is het bij deze bessen juist de bedoeling dat de civetkatten smikkelen van de rode, rauwe koffiebessen.

Het vruchtvlees van de koffiebes wordt namelijk verteerd in de maag van de civetkat, maar de pit blijft intact. Dat zorgt ervoor dat deze pitten terug gevonden worden in de ontlasting van de katachtigen. Deze ‘oogst’ wordt vervolgens gewassen, ontdaan van hun schil, en de overgebleven bonen worden licht geroosterd.

Hoe smaakt kopi luwak?

De smaak van de koffie is overigens zoet en fris – iets wat we ons moeilijk voor kunnen stellen gezien het productieproces. Al zijn koffiecritici overigens helemaal niet zo onder de indruk van de smaak.

Sterker nog, verschillende bronnen zoals Business Insider melden dat Kopi Luwak-koffie ‘gewoon’ smaakt en niets bijzonders is. En dan hebben we het nog niet eens over het dierenleed gehad.

Dierenleed: de echte prijs van deze dure koffie

Het op de markt brengen van een exclusieve koffie is een leuk statussymbool, maar voor de civetkatten is het helaas slecht nieuws. Want hoewel veel koffiehandelaren claimen dat hun koffie gemaakt is met hart voor de dieren, die vooral vrij rond zouden kunnen lopen, worden steeds meer civetkatten opgesloten op koffieplantages. Niet alleen voor de koffieproductie, maar ook voor toeristen die graag hun ogen uitkijken.

De explosieve populariteit van deze koffie hype zorgde voor een kantelpunt in de industrie. Waar vroeger de civetkatten inderdaad vrij rondliepen, zitten ze tegenwoordig vaak opgesloten in kleine hokken met een ondergrond van gaas zodat hun ontlasting daar meteen doorheen valt. De dieren hebben veel last van stress, kunnen nergens heen, en zijn vaak te dik omdat ze niet meer kunnen rondrennen.

Doe ons maar een gewoon bakkie

Ook krijgen de civetkatten vaak alleen rauwe koffiebessen te eten, waardoor ze niet voldoende vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgen om te overleven. Met eigen ogen zien? Deze beelden zeggen genoeg.

We kunnen dus wel zeggen dat het drinken van de duurste koffie ter wereld helemaal niet zo’n stoer statussymbool is. De volgende keer dat je de koffie op het menu ziet staan? Ga gewoon voor een standaard filterkoffie, een paar kopjes koffie per dag is nog gezond ook.

Koffie en wetenschap: 4 onderzoeken waar je écht iets aan hebt

National GeographickoffierevolutieBusiness Insider

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.