Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 29 nov 2021
Leestijd: 10 minuten

Koersverwachting week 48: negativiteit door COVID-19 en rente

De onzekerheid over de nieuwe COVID19-variant werpt een schaduw over onze koersverwachting voor de komende week. Zoals we zien brengt deze onzekerheid gevolgen met zich mee voor onze crypto koersverwachting van vorige week. Ook bij onze vooruitblik op de prijzen van beleggingen in de komende week speelt COVID19 een belangrijke rol. De onzekerheid over rente komt daarbij.

We beginnen onze koersverwachting zoals altijd met een vooruitblik naar de algemene economische voor de komende week. Daarna doen we per belegging een check op onze koersverwachting van vorige week. Daarna proberen we aan de hand van fundamentele factoren en technische analyses de prijsbeweging voor de komende week in te schatten. Zo maken we per belegging onze koersverwachting compleet.

Zoals altijd gebruiken we voor onze prijzen, vergelijkingen en analyses de koersen zoals deze op maandag vóór opening van de AEX op de digitale koersenborden stonden.

Algemene economische fundamentele factoren week 48

Op de algemene financiële kalender zien we vooral veel Europese cijfers. Zo verwachten we vandaag cijfers over het zakelijk klimaat en het consumentenvertrouwen in november. Morgen verwachten we met de voorlopige consumentenprijsindexcijfers over november inzicht in de Europese inflatieverwachting. Donderdag zien we hoe ondernemers die inflatie ervaren in de producentenprijsindexcijfers over oktober. Vrijdag zien we vervolgens de Europese retail verkopen over oktober en inkoperscijfers over november.

In Amerika zien we de reguliere bekendmakingen. Dinsdag verwachten we cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en houdt FED-voorzitter Powell een speech. Woensdag verwachten we met het beige book van de FED een economische verwachting. Het zwaartepunt ligt echter op donderdag en vrijdag. Donderdag verwachten we namelijk cijfers over de Amerikaanse werkeloosheid en vrijdag komen daar meer cijfers over werkeloosheid en werkgelegenheid in november bij.

Een blik op de crypto-agenda leert dat we daar deze week geen bijzonderheden hoeven te verwachten.

Deze fundamentele factor staat niet op de agenda maar is wellicht het belangrijkst…

De factor met de grootste invloed staat echter waarschijnlijk niet in de economische agenda’s. Dit is namelijk de angst voor de nieuwe Zuid-Afrikaanse COVID19-variant. Het nieuws over deze variant raakte vrijdag de beurzen en andere beleggingen. Daarbij speelde een rol dat de Amerikaanse markten de donderdag gesloten waren en vrijdag slechts een halve dag open. De vraag is hoe de Amerikaanse markt deze maandag bij terugkomst reageert en hoe het nieuws over deze variant de beurzen de komende week verder beïnvloedt. We bekijken de koersverwachting voor de komende week dus met een forse onzekerheid.

Analyse AEX aandelen week 47

Onze koersverwachting voor de afgelopen week was neutraal tot licht negatief. Dit bleek te kloppen en wellicht zelfs iets te optimistisch door de verkoopgolf die we vrijdag over de beurzen zagen gaan. De AEX ontkwam niet aan de COVID19-verkoopgolf. Uiteindelijk sloten we de week met een verlies van 4,89%.

Daarnaast zagen we een beperkt aantal bevestigde koopsignalen en een groter aantal bevestigde verkoopsignalen die we hierna herhalen en voorzien van het actuele rendement in de afgelopen week.

De koopsignalen waren voor: Amunda Professional N.V. (AMUND), Majorel Group Luxembourg S.A. (MAJ) +6,76%, Nepi Rockcastle PLC (NRP) -3,36%, Koninklijke Ahold Delhaize N.V. (AD)  +0,86%, Prosus (PRX) -7,84%, Wolters Kluwer (WKL) -0,74%, Relx (REN) -4,79% en Akzo Nobel (AKZA) -7,50%.

De bevestigde verkoopsignalen waren voor: Royal Dutch Shell A en B (RDSA) -4,17% en (RDSB) -4,30%, Randstad N.V. (RAND) -7,85%, ING Groep N.V. (INGA) -5,72%, Eurocommercial Properties (ECMPA) -3,73%, Boskalis Westminster (BOKA) -5,17%, SBM Offshore (SBMO) -5,78%, Signify NV (LIGHT) -7,55%, Koninklijke Porceleyne Fles (PORF) , Coca Cola Europacific Partners PLC (CCEP) -1,85%, ASR Nederland (ASRNL) -4,21%, AMG Advanced Metallurgical Group (AMG) -8,80%, Alfen (ALFEN) -0,18%, Accelormittal SA (MT) -8,27%, Holland Colours (HOLCO) 0,0%, Stern Groep (STRN) -2,92%, Core laboratories N.V. (CLB) -8,02%, Thunderbird Resorts Inc. (TBIRD) , Ebusco Holding N.V. (EBUS) -7,06% en Aegon (AGN) -7,09%.

Daarmee zien we dat de AEX nagenoeg alle verkoopsignalen invulde en er toch ook bij negatief sentiment positieve resultaten te behalen zijn.

Uiteraard zijn we benieuwd hoe dit de komende week zal zijn.

De AEX verwachting voor week 48

Naast de algemene fundamentele factoren die we hiervoor bekijken zijn er ook specifieke fundamentele factoren voor de Nederlandse markt deze zetten we hierna op een rij. Om onze AEX koersverwachting voor de komende week compleet te maken vullen we onze fundamentele analyse aan met technische trendanalyses en oscillatoren.

Fundamentele analyse AEX-aandelen week 48

Vandaag na beurs verwachten we cijfers over de producentenprijsindex en detailhandel in Nederland over oktober. Dinsdag verwachten we vooral veel Belgische cijfers en cijfers over de werkgelegenheid in Duitsland. De rest van de week zien we ook bij de AEX-agenda vooral focus op Amerikaanse cijfers.

Technische analyse AEX-aandelen week 47

De technische trendanalyses (op basis voor het voortschrijdend gemiddelde) laten voor de AEX een sterk verkoopsignaal zien. De oscillatoren bevestigen deze trend voor de AEX met een verkoopsignaal.

Ook op individueel niveau zien we voor de AEX-aandelen veel negatieve signalen. Met name de oscillatoren laten slechts een handvol koopadviezen zien. Hierdoor zien we voor de komende week slechts één bevestigd koopadvies. Dit is voor Majorel Group (MAJ).

Door de vele verkoopsignalen en het negatieve sentiment in combinatie met de onzekerheid over de ontwikkelingen als gevolg van de nieuwe COVID19-variant is het niet zinvol om een overzicht met bevestigde verkoopsignalen te maken voor de komende week.

Koersverwachting AEX-aandelen week 48

Als we de fundamentele factoren bekijken zien we een negatieve verwachting. Dit wordt door de technische analyses bevestigd. Hier komt de onzekerheid over de nieuwe Covid19-variant bij. Wij verwachten dan ook een negatieve prijsontwikkeling voor de komende week.

Dit wordt onderstreept door het feit dat we op basis van de technische analyses slechts één bevestigd koopadvies zijn. Overigens zijn we zelfs hier nog voorzichtig over gezien de fundamentele factoren. Door de vele bevestigde verkoopsignalen is het niet relevant om hiervan een overzicht op te stellen.

We zullen in de aankomende week dus vooral op de fundamentele factoren en economisch nieuws moeten letten. Dat beleggers niet direct vertrouwen hebben verloren en dat de markt een stootje kan hebben zien we in de beursblik voor de komende week. Ook daar staat voorzichtigheid centraal.

Analyse index-futures week 47

Voor de index futures voorzagen we een neutrale tot licht negatieve week.Deze verwachting bleek correct. De positieve uitzondering was voor de Nikkei/USD futures (NKD1!) die 1,22% winst noteerden. Voor het overige zagen we vooral neutrale resultaten. Negatieve uitschieters waren de E-mini FTSE 100 index futures (FTU1!) en E-mini Russell 1000 index futures (RS1!), die respectievelijk 3,33% en 2,26% verloren.

Koersverwachting index-futures week 48

Als we de technische trendanalyses bekijken zien we vooral veel (sterke) verkoopsignalen. Koopsignalen zijn er voor de S&P 500 e-mini futures (ES1!) en Nasdaq 100 e-mini futures (NQ1!).

De oscillatoren zijn vooral neutraal en bevestigen deze koopsignalen niet. Wel bevestigen zij de verkoopsignalen voor de E-mini FTSE 100 index futures (FTU1!) en E-mini Russell 1000 index futures (RS1!).

Ook hier verwachten we een impact van de onzekerheid die zich vrijdag openbaarde. Wij verwachten dan ook een licht negatieve prijsontwikkeling voor de index-futures.

Analyse Nederlandse staatsobligaties week 47

Vorige week voorzagen we een licht positieve prijsontwikkeling voor de Nederlandse staatsobligaties. Dit bleek iets te optimistisch. De koersen bleven erg neutraal. Het grootste positieve resultaat was voor de staatsobligaties met looptijd van 15 jaar (+ 0,08%), het grootste negatieve resultaat voor die met looptijd van 30 jaar (-0,58%).

Koersverwachting staatsobligaties week 48

Voor de komende week zien we op basis van de technische trendanalyses vooral (sterke) koopsignalen. Afwijking zijn de staatsobligaties met looptijd van 2 jaar, die een sterk verkoopsignaal geven.

De oscillatoren laten alleen neutrale signalen en koopsignalen zien. Daarmee bevestigen zij de koopsignalen op basis van de technische trendanalyses voor de staatobligaties met looptijd van 5, 7, 10 en 15 jaar. Wij houden onze koersverwachting dan ook op neutraal tot licht positief.

Naast het beleggen in opties blijft sparen een van de minst risicovolle manieren om vermogen op te bouwen. Hoe je op een unieke manier kunt sparen lees je in dit artikel.

Analyse prijs goud en olie week 47

Voor de olieprijs zagen we vorige week een neutrale tot licht negatieve verwachting. Bij de goudprijs was de koersverwachting neutraal tot licht positief. Dit bleek voor de goudprijs correct, de weekwinst bedroeg 0,49%. De verwachting voor de olieprijs was te negatief. Deze noteerde namelijk een winst van 4,92%.

Koersverwachting prijs goud en olie week 48

Voor de komende week zien we voor de olieprijs op basis van de technische trendanalyses een sterk verkoopsignaal, terwijl de oscillatoren neutraal blijven. Wij verwachten dus een neutrale tot licht negatieve week.

Ook voor de goudprijs zien we op basis van de technische trendanalyses een verkoopsignaal en blijven de oscillatoren neutraal. We zien echter in het algemeen dat goud populairder wordt in onzekere tijden. Wij verwachten dus ook hier een neutrale tot licht negatieve prijsontwikkeling in de komende week.

Analyse FOREX week 47

Onze koersverwachting voor de FOREX was (licht) negatief. Dit bleek iets te negatief, want ook hier bleef de markt erg neutraal met uitsluitend cijfers tussen de -1% en + 1%. Grote (negatieve) uitzondering was de Turkse Lira (TRL1!) die 9,21% verloor.

FOREX koersverwachting week 48

Voor de komende week zien we op basis van de oscillatoren vooral neutrale verwachtingen. De technische trendanalyses laten geen neutrale signalen zien, maar een verdeling tussen sterke verkoopsignalen en koopsignalen. Zij bevestigen de verkoopsignalen op basis van de oscillatoren voor de Euro FX futures (Ê1!), Zwitserse Frank futures (6S1!), Euro e-mini futures (E71!), Micro EUR/USD Futures (M6E1!), Micro CF/USD Futures (MSF1!) en Turkse Lira/USD futures (TRL1!).

De koopsignalen die we op basis van de oscillatoren voor de Braziliaanse Real futures (6L1!) zien worden bevestigd. De overige koopsignalen niet. Daarmee verwachten we een (licht) negatieve prijsontwikkeling voor de komende week.

Analyse cryptomunten week 47

In onze crypto koersverwachting van vorige week hadden we uiteraard geen rekening gehouden met de COVID19-correctie, die ook bij de Bitcoin en cryptomunten een hap uit de koers nam.

Onze (licht) positieve prijsverwachting voor de Bitcoin bleek dan ook, ondanks het sterke herstel dat we vanochtend tot nu toe zien te optimistisch. Er resteert een weekverlies van 3,36%.

Voor de top 25 cryptomunten voorzagen we een neutrale tot licht negatieve week. Dit bleek in het algemeen juist, maar sterke volatiliteit zorgen voor een groot verschil tussen de cryptomunten die de sterkste winst noteren en de grootste verliezers van vorige week. Zo was de cryptomunt met de meeste winst, de Terra (LUNA), goed voor 10,50% stijging in één week. De cryptomunt die het grootste verlies noteerde, de PolkaDot (DOT), verloor in die periode juist 15,92%.

Alle resultaten en live cryptokoersen kun je bekijken op de site van Tradeincrypto.com.

Koersverwachting cryptomunten week 48

Uiteraard maken de ontwikkelingen op de wereldwijde beleggersmarkten het ook voor de cryptomarkt een spannende week. Daar komt bij dat de markt nog steeds wacht op de grote prijsexplosie richting $ 100.000,- die vele experts al lange tijd aankondigen. De vraag is of we daar de komende week duidelijkheid over gaan zien. Wij proberen het antwoord te vinden in onze crypto koersverwachting die je ook deze week kunt lezen op onze zustersite WANT.nl.

Ondertussen neemt het enthousiasme voor Bitcoin toe. Zo verrijst er in Zuid-Amerika een heuse ‘Bitcoin City‘ en daar is niet iedereen even blij mee…

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Alle koersverwachtingen komen tot stand op basis van data van: Tradeincrypto.comWANT.nlKoersverwachting.com en Tradingview.com.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.