Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 23 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin City in El Salvador is voor het IMF reden tot alarm

De een is er van overtuigd dat Bitcoin ooit een algeheel geaccepteerd betaalmiddel wordt, de ander ziet het als een gevaar. In El Salvador, niet het meest stabiele land op aarde, mag er al betaald worden met de digitale munt. Het IMF luidt nu de noodklok en waarschuwt de Centraal-Amerikaanse republiek.

Ook landen als Brazilië, Zimbabwe, Panama en Paraguay hebben al eens laten weten welwillend tegenover crypto als wettig betaalmiddel te staan. Maar zo bont als El Salvador maakt vooralsnog niemand het. Daar zijn zelfs al plannen voor Bitcoin City.

IMF waarschuwt El Salvador

El Salvador moet de bitcoin volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet als wettig betaalmiddel gebruiken. Het gebruik van de crypto brengt namelijk aanzienlijke risico’s met zich mee, meent de VN-organisatie. Zo stijgt en daalt de waarde van de digitale munt te veel en worden consumenten niet beschermd.

“Vanwege die risico’s zou de bitcoin niet als wettig betaalmiddel moeten worden gebruikt”, aldus het IMF. De organisatie raadt El Salvador aan om meer toezicht te houden op het nieuwe betalingsecosysteem en meer te reguleren. In september werd de Centraal-Amerikaanse republiek het eerste land dat de bekendste digitale munt als wettig betaalmiddel adopteerde, naast de Amerikaanse dollar.

Bitcoin City

De waarschuwing van het IMF komt twee dagen nadat president Nayib Bukele de eerste ‘Bitcoin City’ ter wereld aangekondigde. Volgens Bukele zal de stad, die in het oosten van het Centraal-Amerikaanse land is gepland, energie krijgen van een vulkaan. Verder zullen er geen belastingen worden geheven, met uitzondering van de btw.

Om van de bitcoin een wettig betaalmiddel te maken, naast de Amerikaanse dollar, was een plan van Bukele. Hij hoopt dat meer mensen zo gebruik kunnen maken van het financiële systeem en makkelijker geld kunnen terugsturen vanuit het buitenland. Critici wijzen erop dat het de risico’s voor financiële instellingen groter zou kunnen maken. Ook zouden cryptomunten zoals de bitcoin het witwassen van geld vergemakkelijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.