Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 29 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

‘s Werelds meest kleinzerige land cancelt The Simpsons

Twee jaar geleden werd South Park al gecanceld, nu is die andere geniale tekenfilm aan de beurt. Een aflevering van The Simpsons is door China verwijderd van Disney+ in Hong Kong.

Hongkong is een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China. De Chinese autoriteiten hebben in de afgelopen jaren veel censurerende maatregelen ingevoerd in de stad. Zo mogen daar sinds vorige maand geen films vertoond worden die ingaan tegen het ‘Chinese nationale veiligheidsbelang’. Personen die een ongeautoriseerde film vertonen, kunnen tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 115.000 euro krijgen. De lange arm van Xi Jinping reikt steeds verder in de ooit zo westerse stad. Nieuw is dus het cancelen van The Simpsons. Xi laat zich weer eens van zijn meest kleinzerige kant zien.

The Simpsons gecensureerd in Hong Kong

Een aflevering van The Simpsons waarin de familie het Tiananmenplein in Peking bezoekt, is uit het aanbod van Disney+ verwijderd in Hongkong. Dat hebben verschillende social media-gebruikers in de regio laten weten, zo merkte The Hollywood Reporter zondag op.

In de aflevering uit 2005 bezoeken Homer, Marge, Lisa, Bart en Maggie Simpson het plein, ook bekend als het Plein van de Hemelse Vrede, waar in 1989 een massaal protest tegen de Communistische Partij van China werd neergeslagen met honderden doden tot gevolg. De makers van The Simpsons stelden in de aflevering de censuur in het land aan de kaak door de geanimeerde familie langs een herdenkingsbord te laten lopen waarop staat: ‘Op deze plek is in 1989 niets gebeurd.’

South Park en China

Net als in The Simpsons wordt ook in South Park hilariteit overgoten met een maatschappijkritisch sausje. Alles wat niet deugt in deze wereld wordt aangepakt, dus ook China. In 2019 was er veel te doen over de aflevering Band in China. Per direct werd de hele tekenfilmreeks verboden. De makers gingen geniaal in ingegaan op de censuur en de vergelijking tussen Xi Jinping en Winnie the Pooh. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.