Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 22 nov 2021
Leestijd: 9 minuten

Koersverwachting week 47: Thanksgiving, COVID-19 en inflatie

Ook voor de komende week maken we weer onze koersverwachting op. Wat is de te verwachten prijs van beleggingen zoals aandelen, index-opties, staatsobligaties, goud, olie, FOREX en cryptomunten in de komende week? Wij bekijken de factoren die de prijzen beïnvloeden.

Zoals altijd beginnen we met de economische factoren die de koersverwachting voor de komende week kunnen beïnvloeden. Daarna bekijken we per categorie belegging eerst of onze koersverwachting van vorige week uitgekomen is. Daarna stellen we aan de hand van individuele fundamentele factoren, technische trendanalyses en oscillatoren de koersverwachting voor de komende week samen.

Zoals altijd maken we voor alle prijzen, analyses en vergelijkingen gebruik van de koersen zoals deze op maandag voor opening van de AEX op de digitale koersenborden genoteerd stonden.

Algemene economische fundamentele factoren week 47

Als we de economische kalender voor de komende week bekijken zien we allereerst dat het een verkorte handelsweek is. Door Thanksgiving en Black Friday is Wall Street op donderdag gesloten en op vrijdag slechts de ochtend geopend. Daarbij nemen veel professionele beleggers deze halve dag vrij.

Maandag tot en met woensdag zien we in Amerika vooral reguliere bekendmakingen. Woensdag wordt daarbij het meest spannend aangezien we dan Amerikaanse cijfers over het consumentenvertrouwen zien en wellicht peilingen over de consumentenuitgaven tijden Thanksgiving en Black Friday. In Euroap ligt het accent op vandaag. We zien namelijk cijfers over het Europees consumentenvertrouwen in November. Dinsdag zien we in Europa en Amerika de gezamenlijke inkoopmanagerscijfers.

Voor de cryptomarkt wordt vrijdag een spannende dag. Na de correcties van de afgelopen week zullen de aflopende week- en maandopties voor Bitcoin en Ethereum inzicht geven in het sentiment onder crypto-investeerders. Geloven zij nog in een koersdoel van $ 100.000,- voor dit jaar?

Analyse AEX aandelen week 46

Wij voorzagen vorige week voor de AEX aandelen een licht positieve week. Dit bleek te kloppen, de AEX sloot op 821,8 en boekte daarmee een weekwinst van 0,18%.

Daarbij zagen we een flink aantal bevestigde koopsignalen. Deze herhalen we hier met daarbij het feitelijke rendement in de afgelopen week. De koopsignalen waren voor: Intertrust (INTER) – 2,89%, Reinet Investments (REINA) -10,12%, Wolters Kluwer (WKL) 3,91%, Koninklijke DSM (DSM) 1,98%, Vivoryon therapeutics N.V. (VVY) -3,51%, Pegasus Europe Units (PACEU) 0,0%, Neways Electronics International N.V. (NEWAY) -2,41%, Akzo Nobel (AKZA) +1,12%, NX Filtration N.V. (NXFIL) -0,35%, Aalberts N.V. (AALB) +2,45%, Koninklijke Ahold Delhaize N.V. (AD) +0,94%, Heineken (HEIA) -4,58%, Renewi (RWI) 0,44%, Relx (REN) +0,97%, ASML Holding (ASML) 2,84%, Heineken Holding (HEIO) -3,52%, Koninklijke Philips (PHIA) -12,00%* en BE Semiconductor Industries N.V. (BESI) +5,77%.

*Het slechte resultaat bij Philips werd veroorzaakt door een fundamentele factor. De Amerikaanse toezichthouder overweegt namelijk maatregelen tegen Philips wegens het loslaten van geluidswerend schuim van apparatuur bij slaapproblemen. Philips zou te laat ingegrepen krijgen en de toezichthouder overweegt hiervoor een fikse boete en mogelijk zelfs handelsbeperkingen op te leggen.

Verder zagen we ook een aantal bevestigde verkoopresultaten. Ook deze herhalen we met de feitelijke resultaten. De verkoopsignalen waren voor: Alfen (ALFEN) -1,04%, VEON LTD (VEON) -4,64%, Boskalis Westminster (BOKA) -1,02%, Ease2pay NV (EAS2P) -1,42%, Nedap (NEDAP) -0,67%, Bever Holding gewone aandelen (BEVER) +0,54% en Almunda Professional (AMUND) +5,88%.

Met deze toch wel verrassende resultaten in het achterhoofd richten we onze blik naar de komende week.

De AEX verwachting voor week 47

Om de AEX koersverwachting voor de komende week te bepalen kijken we naast bovengenoemde algemene fundamentele factoren ook naar de fundamentele factoren die de komende week specifiek invloed op de AEX uit kunnen oefenen. Daarna proberen we deze nader te duiden met technische trendanalyses en oscillatoren. We sluiten de AEX verwachting voor de komende week af met bevestigde koop- en verkoopsignalen.

Fundamentele analyse AEX-aandelen week 47

Vandaag zien we direct cijfers over het ondernemersvertrouwen in Nederland. Deze worden na beurs verwacht. Ook verwachten we na beurs cijfers over de consumentenprijsindex en detailhandel in Nederland.

Dinsdag zien we veel Belgische cijfers. Woensdag zien we cijfers over de EMU-schuld van Nederland en verwachten we de rente en wisselkoersen.

Technische analyse AEX-aandelen week 47

Voor de AEX koersverwachting bieden de technische trendanalyses (voortschrijdend gemiddelde) een sterk koopsignaal, terwijl de oscillatoren een verkoopsignaal tonen. Op individueel niveau zien we dat de oscillatoren meer verkoopsignalen dan koopsignalen laten zien. De technische trendanalyses tonen met 1 neutraal signaal vooral veel volatiliteit. Het neutrale signaal is voor Just Eat Take Away (TKWY), maar we zagen dat dit aandeel het afgelopen week boven verwachting goed deed doordat men nieuwe coronamaatregelen verwacht. Eventuele lockdowns en maatregelen in de horeca zullen het bestellen en andere thuis-activiteiten ten goede komen en ten koste gaan van horeca en entertainment buiten de deur. We zien dat beleggers dit risico nu al inprijzen.

Koersverwachting AEX-aandelen week 47

Op basis van de gemengde signalen en de fundamentele factoren die een rol spelen is onze AEX koersverwachting komende week neutraal tot licht negatief.

Daarnaast zien we een aantal bevestigde koopsignalen. Deze zijn voor: Amunda Professional N.V. (AMUND), Majorel Group Luxembourg S.A. (MAJ), Nepi Rockcastle PLC (NRP), Koninklijke Ahold Delhaize N.V. (AD), Prosus (PRX), Wolters Kluwer (WKL), Relx (REN) en Akzo Nobel (AKZA).

Daarnaast zien we ook een aantal bevestigde verkoopsignalen. Deze zijn voor: Royal Dutch Shell A en B (RDSA) en (RDSB), Randstad N.V. (RAND), ING Groep N.V. (INGA), Eurocommercial Properties (ECMPA), Boskalis Westminster (BOKA), SBM Offshore (SBMO), Signify NV (LIGHT), Koninklijke Porceleyne Fles (PORF), Coca Cola Europacific Partners PLC (CCEP), ASR Nederland (ASRNL), AMG Advanced Metallurgical Group (AMG), Alfen (ALFEN), Accelormittal SA (MT), Holland Colours (HOLCO), Stern Groep (STRN), Core laboratories N.V. (CLB), Thunderbird Resorts Inc. (TBIRD), Ebusco Holding N.V. (EBUS) en Aegon (AGN).

Als je de AEX nog verder wilt analyseren kun je uiteraard de Vooruitblik op de Beursweek in de Telegraaf bestuderen.

Analyse index-futures week 46

Wij verwachtten voor de index-futures een (licht) positieve week. Dit was te positief. Alleen de Nasdaq 100 e-mini futures voldeden met een rendement van +2,36% aan de verwachting. Daarnaast zagen we kleine winsten van minder dan 1% en forse verliezen. Het grootste verlies was voor de Ibovespa Index Futures (IBV1!), die 3,07% verloren.

Koersverwachting index-futures week 47

Voor de komende week zien we bij de oscillatoren veel verkoopsignalen. Alleen de Ibovespa Index (IBV1!), Nasdaq 100 e-mini Futures (NQ1!) en Nikkei/USD Futures (NKD1!) wijken af. de eerste twee index futures krijgen een neutraal signaal en de Nikkei/USD Futures zelfs een koopsignaal.

Bij de technische trendanalyses op basis van het voortschrijdend gemiddelde is dit andersom. daar zien we op 3 uitzoderingen na sterke koopsignalen. De uitzonderingen zijn voor de FTSE 100 index futures (FTU1!), Ibovespa Index Futures (IBV1!) en E-mini Dow Jones futures (YM1!). De eerste twee index futures zien op basis van de technische trendanalyses een sterk verkoopsignaal en de laatstgenoemde een regulier verkoopsignaal.

Door de tegenvallende resultaten van vorige week houden we voor de koersverwachting van de komende week meer de oscillatoren aan. We verwachten dus een neutrale tot licht negatieve week voor de index-futures.

Analyse Nederlandse staatsobligaties week 46

Voor de Nederlandse staatsobligaties voorzagen we een licht positieve week. Dit bleek te kloppen. We zagen voor de staatsobligaties met looptijd van 2 jaar een exact neutraal resultaat (0,0%) en voor de staatsobligaties met andere looptijden een (licht) positief resultaat. De grootste winst was voor Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 15 jaar. Zij noteerden een resultaat van +0,91%.

Koersverwachting staatsobligaties week 47

Voor de komende week zijn de technische trendanalyses het meest optimistisch. Zij zien alleen een neutraal signaal voor de Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 2 jaar. Voor de overige looptijden zien zij alleen sterke en gewone koopsignalen.

Deze worden grotendeels bevestigd door de oscillatoren. Zij voorzien alleen neutrale signalen voor de Nederlandse staatsobligaties met looptijd 20 en 30 jaar. Daarnaast bevestigen zij het neutrale signaal voor de staatsobligaties met looptijd van 2 jaar, maar voor het overige bevestigen zij de (sterke) koopsignalen die we op basis van de technische trendanalyses al zagen.

Wij volgen het sentiment en houden het op een licht positieve koersverwachting voor de Nederlandse staatsobligaties.

Als je geen geld hebt om te investeren kunnen mensen je voor goedkoop verslijten. Dat is niet terecht, maar dat mag de pret voor deze TikTok-influencer niet drukken. hij verdient meer dan $ 100.000,- per jaar door… goedkoop te zijn.

Analyse prijs goud en olie week 46

Onze koersverwachting voor de goud- en olieprijs was iets te positief. Waar we een positieve goudprijs voorzagen was deze met een resultaat van -0,09% eerder neutraal.

Voor de olieprijs voorzagen we een neutrale week, maar daar werd met -6% een fiks verlies geleden.

Koersverwachting prijs goud en olie week 47

De oscillatoren tonen voor de olieprijs in de komende week verkoopsignalen. Deze worden bevestigd door de technische trendanalyses. Wij verwachten dan ook een (licht) negatieve week voor de olieprijs.

Voor de goudprijs tonen de oscillatoren een neutraal signaal terwijl de technische trendanalyses sterke koopsignalen tonen. We houden het dan ook op een neutrale tot licht positieve koersverwachting voor de goudprijs in de komende week.

Analyse FOREX week 46

Wij verwachtten een (licht) negatieve week voor de FOREX en dat bleek te kloppen. Enkele pairings boekten winst, maar de Britse Pond Futures (6B1!) en Micro GBP/USD Futures (M6B1!) delen de eerste plaats met een rendement van 0,24%.

Grootste verliezer was de Turkse Lira/USD Future (TRL1!), die 10,07% verloor, maar de meeste resultaten schommelden rond -2%.

FOREX koersverwachting week 47

Voor de komende week zijn de oscillatoren en technische trendanalyses opvallend eensgezind. De technische trendanalyses geven alleen sterke verkoopsignalen. Deze worden grotendeels bevestigd door de oscillatoren. Hier zien we als uitzondering neutrale signalen voor de futures van: Nieuw Zeeland Dollars (6N1!), Braziliaanse real (6L1!), Japanse Yen (6J1!), Japanse Yen E-mini (J71!) en Micro JP/USD (MJY1!).

Onze koersverwachting is dus (licht) negatief.

Analyse cryptomunten week 46

In onze crypto koersverwachting van vorige week voorzagen wij een positieve week voor de Bitcoin prijs en een licht positieve week voor de prijzen van de top 25 cryptomunten. Dat bleek veel te positief, want het werd een week vol correcties. De Bitcoin (BTC) verloor 12,68%. Daarmee was dit niet eens de grootste verliezer uit de top 25. Deze bedenkelijke eer was weggelegd voor VeChain (VET), dat 24,06% verloor. Toch waren er ook winnaars te noteren. Avalanche (AVAX), CryptoCoin (CRO) en Elrond (EGLD) vormden met + 39,87%, + 41,35 en + 52,39% prettige uitzonderingen.

Alle resultaten en live cryptoprijzen kun je bekijken op de site van Tradeincrypto.com.

Koersverwachting cryptomunten week 47

Met al deze correcties doemt voor veel investeerders de vraag op of we dit jaar nog wel een recordkoers van $ 100.000,- voor de Bitcoin kunnen verwachten. Ook de records die men voor veel andere cryptomunten voorzag worden nu betwijfeld. Of dit terecht is proberen we te achterhalen in onze nieuwe crypto koersverwachting die je uiteraard ook deze week kunt lezen op onze zustersite WANT.nl.

Als je besluit te investeren in crypto verkeer je onafhankelijk van het resultaat in goed gezelschap, want deze 8 beroemdheden investeren in crypto en gingen je daarmee voor.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Alle koersverwachtingen komen tot stand op basis van data van: Tradeincrypto.comWANT.nlKoersverwachting.com en Tradingview.com.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.