Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Jaws in real-life: haaien hebben het voorzien op Netflix-boten

Nee, het waren niet de opnames van een moderne adaptatie van Jaws, maar er was wel zeker een haai in het spel. Haaien hadden het voorzien op de boten van de Netflix-crew rond Our Planet II.

Dat de natuur het steeds vaker opneemt tegen die irritante diersoort ‘de mens’, lieten deze orka’s laatst al zien. Da kunnen wij ook, zullen deze haaien gedacht hebben.

Haaien hebben het voorzien op Netflix-boten

Een cameraploeg van Netflix is tijdens het filmen in Hawaii namelijk aangevallen door haaien. Er komt zoals gezegd geen nieuwe Jaws; het gebeurde tijdens opnames van de documentaireserie Our Planet II. Dat heeft producer Huw Cordey laten weten aan het zakenblad Forbes. De crewleden werden bij de aanval bijna gebeten door de vissen, vertelt hij.

De ploeg was van plan om tijgerhaaien te filmen in het ondiepe water bij Laysan, maar enkele van de dieren vielen de opblaasbare boten van de ploeg daarbij direct aan, vertelt de producer. De dieren deden dat terwijl ze “op de boot sprongen en enorme gaten beten”. Het ging om twee haaien. “Het was net een scène uit Jaws“, aldus Cordey.

Our Planet II

In een interview met Radio Times vertelde ook regisseur Toby Nowlan over het incident. “De haaien hadden ongelooflijke honger, dus er was misschien niet genoeg natuurlijk voedsel in de buurt. Ze probeerden gewoon alles te eten wat ze in het water tegenkwamen.”

In een reactie hebben de autoriteiten van Hawaii laten weten dat “de kans om door een haai gebeten te worden minder dan één op een miljoen is” in de staat. De zegsman stelt dat er geen enkel aspect is van het gedrag van haaien dat meer aandacht krijgt dan “de zeer zeldzaam gevallen waarin ze mensen of boten aanvallen”. Hij noemt het “belangrijk om deze incidenten in het juiste perspectief te zien”. Our Planet II, de vierdelige natuurreeks ingesproken door David Attenborough, is net als deze nieuwe films en series nu te zien op Netflix.

Jaws streamen

In de stemming gekomen? Jaws is op het moment van schrijven niet te streamen op Netflix. Je dient de film te huren bij Pathé Thuis.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.