Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe James Bond-serie neergesabeld: ‘Slordig, saai en zielloos’

James Bond is terug, maar niet op de manier waarop je hoopte. Zelfs Succession-ster Brian Cox kan spin-off 007: Road to a Million.

James Bond is als franchise het tegenovergestelde van wat het Marvel Cinematic Universe is geworden. Het is echt een event als er een nieuw Bond-avontuur op het witte doek te zien is. Een cultureel moment, met alle aandacht en ophef die daarmee gepaard wordt. Relevantie en urgentie die Marvel totaal verspild heeft door fans te overspoelen met content.

007: Road to A Million

Toch zal ook 007 iets meer die kant op gaan schuiven. Dat is al onvermijdelijk sinds het nieuws dat de geheim agent nu tot de stal van Amazon toebehoort.

Terwijl wedkantoren en zelfbenoemde experts al jaren speculeren over wie Daniel Craig op moet gaan volgen, staat de franchise niet stil. In tegendeel: sinds 10 november kun je een gloednieuwe James Bond-serie op Prime Video streamen.

Geen fictie, maar een reality-show. 007: Road to a Million daagt negen koppels uit in een grote wereldwijde challenge. Vader en zoon, vrienden, een getrouwd koppel en andere soorten samenstellingen reizen de wereld over op zoek naar antwoorden op een reeks vragen. Antwoorden die ze alleen kunnen vinden door Bond-achtige uitdagingen te voltooien. Waarbij vooral de exotische locaties aan Bond doen denken; de challenges zelf zijn niet zo spannend.

Zelfs Brian Cox kan James Bond niet redden

Amazon wist in de aanloop naar de lancering ook reality-schuwende Bond-fans te lokken door niemand minder dan Brian Cox in te zetten. Oftewel: Logan Roy uit hitserie Succession. Hij is The Controller, de presentator en gamemaster die het de kandidaten flink lastig gaat maken. “Het enige wat hen in de weg staat, ben ik”, aldus de 76-jarige acteur.

Oké, dat was de potentie. Potentie die niet ingelost wordt, als we de consensus op Rotten Tomatoes moeten geloven. Sterker nog: Road to A Million wordt compleet neergesabeld.

Road to A million 007 James Bond reviews
De kandidaten (Afbeelding: Amazon)

En, erger nog: Brian Cox is niet een hoogtepunt, maar een dieptepunt, als we de eerste reviews moeten geloven. “Het lijkt er meer op dat de producers een halsdoek om een ham hebben gebonden en hem veel geld hebben geboden om een paar dagen in een bezemkast te zitten om een berg voice-overs op te nemen”, aldus The Guardian. Voor de recensente in kwestie zou zijn rol zelfs haar rewatch van Succession hebben verpest.

‘007: Road to a Million voor wanhopige fans’

De Britse publicatie geeft de Prime Video Original één van de vijf sterren. Ouch. Hun conclusie is als woordspeling met iconische James Bond-titels vermakelijker dan de reality-serie zelf: “For desperate eyes only. For everyone else, I would remind you that this is eight hours long and you are not going to live twice.”

Dan kun je concluderen dat zij zuur doen, maar helaas zijn ze niet de enige. Ook Rachel Cooke van New Statesman verwondert zich na het neersabelen van Road to a Million vooral over het feit dat Cox met de show akkoord is gegaan: “Oh, Lord. Why on Earth did he agree to this gig?” Wellicht gaf een recent interview met Cox al het antwoord op die vraag: hij legde toen uit dat hij dacht te tekenen voor een nieuwe James Bond-film, niet een reality-show.

38 procent op Rotten Tomatoes

Maar ja, ook als je voorbij Cox kijkt, dan blijft er weinig over: “Het is een bizarre, moedige keuze om de fantasie van James Bond te ontdoen van alles behalve spectaculaire locaties en muzikale cues.” Dat is niet als een compliment bedoeld, voor de duidelijkheid. Het feit dat vrijwel elke recensie Road to a Million saai noemt terwijl we het over een spectaculaire franchise als James Bond hebben, is al een dodelijke conclusie.

Op Rotten Tomatoes blijft de show steken op een magere 38 procent. Oftewel: 38 procent van de critici gaf de show tot nu toe een voldoende. Op IMDb doet de Prime Video Original het een stuk beter met een 6.8, maar voor een eerste uitstapje van een iconische franchise is 007: Road to a Million duidelijk allesbehalve een schot in de roos.

Beter Bond-vermaak

Die acht uur kun je ook steken in bijvoorbeeld dit nieuwe Bond-boek. Een spectaculair avontuur vol actie dat je gegarandeerd beter zal bevallen dan Road to a Million. Of je vergeet razend snel deze indruk van Brian Cox en kijkt simpelweg nog een keer Succession. Poah, wat een serie.

Road to A million 007 James Bond reviews
(Afbeelding: Amazon)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.