Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe oorlogsfilm in de ruimte gaat sky high op Rotten Tomatoes

Januari wordt uitstekend afgetrapt voor fans van oorlogsfilms en ruimtevaart-fanaten. In I.S.S. is het International Space Station opeens een gevechtszone geworden, met topscores op Rotten Tomatoes als resultaat.

Er zijn genoeg films die je een apocalyptische toekomst voorschotelen waarin nachtmerriescenario’s de hoofdrol spelen. Van natuurrampen tot nucleaire oorlogen. Van Bird Box tot Mad Max.

I.S.S.: thriller in de ruimte

Maar wat nou als je tijdens zo’n ramp helemaal niet op onze aardbol te vinden bent? Dat is de insteek van I.S.S., een gloednieuwe thriller die in januari naar de bioscopen komt.

Het International Space Station staat voor de wetenschap en wereldwijde samenwerking. Neutrale grond, met een missie die groter is dan de politiek. Maar in I.S.S. is het een uitzichtpunt waarvandaan men de nucleaire vernietiging van de aarde aanschouwt.

In de thriller is mutually assured destruction geen rampscenario meer, maar werkelijkheid. Opeens verandert het International Space Station in een claustrofobische gevechtszone, doordat een nucleaire oorlog op aarde uitbreekt.

Oorlogsfilm van geprezen documentairemaker

Amerikaanse astronauten en Russische kosmonauten proberen namelijk elk voor hun eigen land de controle over het ruimtestation over te nemen. Je kunt I.S.S. dus gerust een oorlogsfilm in de ruimte noemen.

De regie is in handen van Gabriela Cowperthwaite, die je wellicht kent van de geprezen documentaire Blackfish, over de jacht op walvissen, met een 8.1 op IMDb. Vorig jaar leverde ze nog The Grab af, een documentaire waarin Cowperthwaite onderzoeksjournalisten van The Center for Investigative Reporting volgt terwijl ze pogingen blootleggen om controle te krijgen over de meest vitale bronnen op aarde.

Met I.S.S. maakt ze dus de overstap naar fictie, al komt de premisse van de film anno 2023 helaas steeds dichter in de buurt van non-fictie. Maar we gaan niet lopen doemdenken.

Topscore op Rotten Tomatoes

De hoofdrol van de thriller dan wel oorlogsfilm wordt vertolkt door Ariana DeBose, die eerder hoge ogen gooide in Steven Spielberg’s West Side Story. Ook opvallend: de film is gebaseerd op een script dat op Black List stond, een site waar de beste onverfilmde scripts worden verzameld.

Hopelijk vertaalt dat gegeven zich ook naar een goede uiteindelijke film. Rotten Tomatoes belooft in ieder geval al veel goeds: daar scoort I.S.S. na twaalf reviews van critici al een ijzersterke 92 procent. De film ging dit jaar al in première tijdens het Tribeca Film Festival.

I.S.S. is een angstaanjagende oorlogsfilm die je van begin tot eind op het verkeerde been zet. Sinds Gravity heb ik geen film meer gezien die me met zowel ontzag als angst vervulde, terwijl drama en sci-fi zo moeiteloos in elkaar overgingen,” concludeert filmrecensent Dan Tabor.

Op naar januari!

Binnenkort kun je zelf een oordeel gaan vellen: I.S.S. draait vanaf 19 januari internationaal in de bioscopen. Nu al trek in een goede rampenfilm die iets met de ruimte te maken heeft? We hebben hier aanraders voor je klaar staan.

International Space Station-oorlogsfilm pakt topscore op Rotten Tomatoes
(Afbeelding: Bleecker Street)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.