Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 15 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Asteroïde op ramkoers met aarde: 5 relevante films om te streamen

De NASA heeft gewaarschuwd voor een asteroïde met een omvang van 50 meter, die op ramkoers ligt met de aarde. We delen vijf films waarin dit al eens gebeurde of dreigde te gebeuren, en vertellen er bij waar je ze streamt.

Je hebt nog even, want 2023 DW, zoals de planetoïde is genoemd, komt pas in 2046 in de buurt van de aarde. De kans op een inslag is ongeveer 1 op 607, heeft NASA berekend.

Films over een asteroïde op ramkoers met de aarde

Fantaseren over een asteroïde die de aarde ramt, is niets nieuws. Veel filmmakers gingen je al voor. Een aantal films ter inspiratie, van Armageddon tot Don’t Look Up.

1. Armageddon (1998) – Disney+

De eerste film waaraan millenials denken, is ongetwijfeld Armageddon. Geen asteroïde van 50 meter, maar een meteoriet ter grootte van Texas ligt op ramkoers met de aarde. De directeur van NASA wil een team van specialisten de ruimte insturen om de meteoriet te stoppen. Harry S. Stamper (Bruce Willis) staat als de beste olieboorder bekend, en hij en zijn team staan voor de heldhaftige taak om op de meteoriet te landen, een gat te boren in het oppervlak en een nucleaire bom in de kern te laten zakken. Amerikaanser en ongeloofwaardiger krijg je het niet, maar Armageddon is heerlijk simpel vermaak.

Armageddon is te streamen via Disney+.

2. Deep Impact (1998) – Google Play, YouTube, Apple TV

1998 was sowieso een jaar van de bangmakerij. Ook Deep Impact kwam toen uit, tevens een film over een allesvernietigende komeet die richting de aarde raast. Als blijkt dat het voortbestaan van de mens wordt bedreigd, wil de door Morgan Freeman gespeelde president een schuilkelder bouwen waarin miljoen uitverkorenen kunnen overleven.

Deep Impact is tegen betaling te streamen via onder meer Google Play, YouTube en Apple TV.

3. Melancholia (2011) – HBO Max

In Melancholia ligt geen asteroïde op ramkowers met de aarde, maar een complete planeet. Twee zussen, gespeeld door Kirsten Dunst en Charlotte Gainsbourg, gaan op verschillende manieren om met de naderende dag van de catastrofe. Verrassend genoeg een van de betere films in dit lijstje, naar onze mening.

Melancholia is te streamen via HBO Max.

4. Greenland (2020) – Amazon Prime Video

Een familie begint aan een gevaarlijke reis als een vernietigende asteroïde richting de aarde raast. Terwijl het aftellen naar de wereldwijde apocalyps de nul nadert, beleven ze een wanhopige vlucht naar een mogelijke veilige plek. Gerard Butler en Morena Baccarin vertolken de hoofdrollen als vader en moeder van het gezin.

Greenland is te streamen via Amazon Prime Video.

5. Don’t Look Up (2021) – Netflix

Don’t Look Up is veel meer dan alleen een film over een asteroïde die op ramkoers met de aarde ligt. Het is een metaforisch meesterwerk die een blik werpt op deze tijd, waarin populisten crisissen als het klimaat simpelweg ontkennen. Zo is er in deze Netflix Original een grote politieke beweging die een naderende planetoïde ontkent, ondanks waterdichte berekeningen van wetenschappers. Als deze op een gegeven moment wel heel duidelijk zichtbaar is, ontstaat de slogan Don’t Look Up. Steengoede film met een cast die uitpuilt van de sterren, waaronder Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jonah Hill, Tyler Perry, Jennifer Lawrence en Timothée Chalamet.

Don’t Look Up is te streamen via Netflix.

Wees gerust

De kans is klein dat asteroïde 2023 DW echt de aarde raakt, en tegen 2046 kunnen we dit type ruimtesteen vermoedelijk al uit de lucht knallen. Er is eind 2022 in de ruimte een succesvol experiment door NASA.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.