Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

De Aarde is virtueel gered, nu eerst onszelf in het gareel

Eerder zag je al de spectaculaire beelden die NASA deelde van de kamikaze-sonde DART. Doel: een asteroïde van koers doen veranderen. Uiteindelijke doel: de Aarde redden als zo’n ding daadwerkelijk op ons afkomt (en de boel door onszelf niet al naar de klote is geholpen). Nu zijn de resultaten bekend, en we zijn te redden.

Tijdens de beelden werd al duidelijk dat de asteroïde geraakt is door NASA’s kamikaze-sonde DART. Al een krankzinnige prestatie, want dit kwam extreem precies. Nu zijn ook de onderzoeksresultaten gedeeld.

NASA: test om Aarde te redden geslaagd

De test om de Aarde te behoeden voor de inslag van een ruimterots zoals een komeet is dus geslaagd. Nadat wetenschappers met opzet een ruimtesonde tegen zo’n asteroïde lieten botsen, is de koers van die zogenoemde asteroïde gewijzigd. Het is de eerste keer dat de mensheid de beweging van een hemellichaam heeft gewijzigd, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

nasa, dart sonde, aarde, asteroïde, ramt, crash, live kijken
Een impressie van de missie (Afbeelding: NASA)

Het experiment Double Asteroid Redirection Test (DART) was twee weken geleden uitgevoerd om te kijken of het ooit mogelijk is om de aarde en de mensheid zo te behoeden voor vernietiging. De sonde vloog naar de ruimterots Didymos en zijn maantje Dimorphos, op ongeveer 11 miljoen kilometer afstand van de aarde. Vervolgens volgde het geplande einde: de DART-sonde knalde met een snelheid van ongeveer 6 kilometer per seconde tegen Dimorphos. Die rots is daardoor in een iets kortere baan rond Didymos gaan draaien, van 11 uur en 55 minuten naar 11 uur en 23 minuten, blijkt nu uit de data.

Subtiele duw asteroïde kan veel betekenen

Didymos en Dimorphos vormen geen enkel gevaar voor de Aarde, en het experiment verandert daar niets aan. Maar als er ooit een keer een asteroïde richting aarde raast, is het misschien mogelijk om die ruim van tevoren een zetje te geven. Als dat bij DART werkt, werkt het dan misschien ook, is de gedachte van NASA. Een subtiele duw zou dan het verschil kunnen betekenen tussen een verwoestende voltreffer en redding van de Aarde.

Nu het klimaat nog

Oké, we kunnen de Aarde redden als de nood aan de man is en er een asteroïde met noodvaart op ons afkomt. Dan moet het ons zeker lukken om de planeet tegen onszelf in bescherming te nemen, toch? Lees meer over het klimaatakkoord COP 15, dat in maart dit jaar volledig is ondergesneeuwd. En ja, over de dreigende nucleaire zelfvernietiging zwijgen we maar even.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.