Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 26 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Kijk live: NASA ramt asteroïde dichtbij Aarde met kamikaze-sonde

Wat als er ooit een asteroïde op onze Aarde afkomt? Is het dan voorbij met onze planeet? Nou, daar wordt aan gewerkt. NASA plant komende nacht met de kamikaze-sonde DART een crash met een planetoïde die zich relatief dichtbij onze planeet bevindt. En je kunt live meekijken.

Het doel is duidelijk: een soort planetair ruimteafweersysteem testen, waarmee de Aarde zich kan verdedigen. Niet tegen halvegaren als Darth Vader, maar tegen gevaarlijke asteroïden.

DART-sonde wil asteroïde uit koers rammen

Wel zo handig om een dergelijk systeem maar eens getest te hebben voor het geval er een asteroïde richting de Aarde vliegt. Don’t look up, kun je dan denken. De NASA neemt liever een paar voorzorgsmaatregelen.

nasa, dart sonde, aarde, asteroïde, ramt, crash, live kijken, duo
Een impressie van de missie (Afbeelding: NASA)

Het hele project rond de DART-sonde (Double Asteroid Redirection Test) heeft aardig wat voeten in aarde. Zo duurde het alleen al 10 maanden om de bestemming waar de test wordt uitgevoerd te bereiken. Het onbemande ruimtevaartuig van de NASA bevindt zich nu op 11 miljoen kilometer van de Aarde. Hier ontmoeten ze Dimorphos en Didymos, een nietsvermoedend asteroïdenduo.

Dimorphos en Didymos relatief dicht bij de Aarde

Het duo bestaat uit Dimorphos, een asteroïde met een diameter van 160 diameter, die rondjes draait om zijn metgezel Didymos, die een diameter van 780 meter heeft. Wees gerust, de asteroïdes vliegen niet richting de Aarde, maar komen soms relatief dichtbij door hun baan om de zon. Komende nacht is dat weer het geval, en als het aan NASA ligt is dat de laatste keer in deze koers. Via de onderstaande YouTube-video kun je de crash live bekijken.

Om 01.14 uur Nederlandse tijd op 27 september 2022 knalt de DART-sonde van NASA als het goed is met 24.000 kilometer per uur op de asteroïde Dimorphos, die je kunt zien als de maan van Didymos. Doel: kijken of het lukt om de ruimtekei licht van koers te doen veranderen.

Eerste planetaire defensietestmissie

Onder meer de James Webb-ruimtetelescoop legt de test op afstand vast. “DART is de eerste planetaire defensietestmissie die demonstreert hoe een ruimtevaartuig tegen een asteroïde kan botsen om de positie van die asteroïde in de ruimte lichtjes te verplaatsen”, aldus dr. Nancy Chabot van het Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory in een statement.

dart sonde, nasa, asteroïde, aarde, live kijken
(Infographic: NASA / De Standaard)

Als de asteroïde inderdaad van koers verandert door de crash met de DART-sonde, is de test van NASA geslaagd. Het is dan een eerste stap (en een eerste sprankeltje hoop) om in de toekomst ruimteobjecten die op ramkoers richting de Aarde liggen te weren.

Details over de missie van NASA

Het komt overigens vrij precies om de asteroïde te raken en er komt een redelijk exacte timing bij kijken. Dat zijn understatements. Heb je even een uurtje? Dan wordt je hieronder in alle details bijgepraat. En op deze overzichtspagina van NASA lees je meer over de DART-missie.

Lees ook deze opvallende plannen van China in de ruimte.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.