Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Oekraïne maakt gepensioneerde Darth Vader-acteur onsterfelijk

James Earl Jones gaat na 45 jaar Darth Vader spelen met pensioen. Toch zal zijn stemgeluid nog lang te horen zijn in nieuwe Star Wars-films en series dankzij Oekraïense technologie.

Darth Vader legde in 1983 al het loodje op het witte doek, maar dankzij de oneindige populariteit van Star Wars is de schurk onsterfelijk.

Darth Vader gaat met pensioen

Helaas geldt dat niet voor de acteur die Darth Vader zijn iconische stem gaf. James Earl Jones maakte zijn debuut als de slechterik in de originele film, in 1977. Voormalig bodybuilder David Prowse werd in het pak gehesen, maar Jones maakte het plaatje af met zijn karakteristieke diepe stem. Een stem die overigens ook onder andere Mufasa in The Lion King onvergetelijk maakte.

Maar goed, terug naar Star Wars. James Earl Jones heeft namelijk bekendgemaakt dat hij na 45 jaar Darth Vader met pensioen gaat. Een welverdiend pensioen, want de beste man is 91 jaar oud.

Met Ahsoka, Skeleton Crew, Lando en nog een reeks Star Wars-series in het verschiet zal Disney ongetwijfeld nog hier en daar Darth Vader laten opduiken. Een groot deel van die shows zal zich immers in de periode afspelen dat de filmschurk nog het universum teisterde.

Darth Vader Star Wars James Earl Jones
James Earl Jones (Afbeelding: EPA/JOHN G. MABANGLO)

Respeecher, Oekraïne en AI

Toch hoeft Disney niet naar een vervanger voor Jones te zoeken.  We hoeven nog geen afscheid te nemen van zijn iconische stemgeluid. Sterker nog, de 91-jarige acteur kan nog decennia lang de grootste rol van zijn carrière blijven spelen.

De bestie man heeft de rechten voor zijn stem namelijk aan Lucasfilm en Respeecher verpatst. Respeecher is een Oekraïens bedrijf dat middels kunstmatige intelligentie je stemgeluid kan kopiëren. Een soort deepfakes, maar dan voor stemmen. Daardoor  kunnen ze Jones alles laten zeggen wat Lucasfilm maar wilt. Niet alleen nu, maar in theorie tot in den eeuwigheid.

Maak je echter geen zorgen. Ondanks het pensioen van Jones overleggen zowel Lucasfilm als Respeecher nog hun plannen voor Darth Vader met de acteur. “We luisteren naar zijn advies om op het juiste pad te blijven,” aldus de studio’s in een persbericht.

Jonge Luke Skywalker

Het Oekraïense Respeecher zorgde er eerder al voor dat Luke Skywalker zijn jonge stem terugkreeg in The Mandalorian en The Book of Boba Fett. Daarvoor maakte het techbedrijf gebruik van vele interviews, radio-uitzendingen en ongebruikte opnames uit de jonge jaren van Mark Hamill.

Sterker nog, ze hebben de stem van Jones al eerder gesynthetiseerd zonder dat je het waarschijnlijk door had. In Obi-Wan Kenobi klonk Darth Vader veel meer als in de eerste Star Wars-films, in tegenstelling tot The Rise of Skywalker. Dat komt doordat Jones zelf de stem insprak voor The Rise of Skywalker, en je in Obi-Wan Kenobi de recreatie van Respeecher hoorde.

Daardoor beschikte Lucasfilm over een accurater stemgeluid. We zien in die show immers een jongere Darth Vader. De Oekraïne startup maakte hun werk voor de serie overigens half ondergedoken af tijdens de oorlog met Rusland, zoals je in dit confronterende achtergrondartikel van Vanity Fair kunt lezen.

Nieuwe wereld

De tech is tof en biedt een hoop mogelijkheden, maar het blijft een compleet nieuwe wereld met een hoop ethische haken en ogen. We gaan een toekomst tegemoet waarin half Hollywood zijn of haar uiterlijk en stem kan verkopen aan mediagiganten, met alle lelijke commerciële gevolgen van dien.

Dan is het scenario met James Earl Jones voorlopig nog een best case scenario. Jones is aan boord als een “welwillende peetvader,” zoals Lucasfilm de samenwerking noemt, en bepaalt dus nog steeds de koers voor zijn iconische personage. Uiteindelijk is hij degene die er toestemming voor heeft gegeven.

De toekomst van Darth Vader in Star Wars

De iconische schurk zit voorlopig even op de reservebank, nu Andor fans bezighoudt. Naar verluidt keert Hayden Christensen echter terug in Ahsoka. Geruchten over een rol voor Darth Vader in die serie doen ook al de ronde, dus wie weet kan Respeecher zeer binnenkort alweer aan de bak. Wordt vervolgd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RespeecherVanity Fair

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.