Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Interview 19 aug 2022
Leestijd: 5 minuten

In gesprek met de ridder die het opneemt tegen Daemon Targaryen

House of the Dragon, een prequelserie van Game of Thrones, gaat op 21 augustus in première. We hadden de eer om Fabian Frankel te interviewen, die Ser Criston Cole speelt. In aflevering 1 speelt hij direct een grote rol, als hij tegenover Daemon Targaryen komt te staan tijdens een toernooi.

De verhaallijn in House of the Dragon speelt zich ongeveer 200 jaar voor de verhaallijn in Game of Thrones af. De hoogtijdagen van de Targaryen-dynastie staan centraal in het verhaal. In die tijd brak een bloedige burgeroorlog uit, bekend als The Dance of the Dragons, die uiteindelijk tot hun ondergang leidde. De serie is gebaseerd op het boek Fire & Blood van George R.R. Martin.

In gesprek met Fabian Frankel (Criston Cole)

Ook de knappe inwoners van Dorne, een regio in de fantasiewereld van George R.R. Martin, waren destijds prominent aanwezig. Een daarvan is Ser Criston Cole, een ridder van House Cole die in Fire & Blood opklimt tot Lord Commander of the Kingsguard voor Viserys I Targaryen. Een bekende inwoner van Dorne uit Game of Thrones is Oberyn Martell, ook bekend als Red Viper of Dorne. Fabian Frankel zegt veel naar hem gekeken te hebben voor deze rol. t

Game of Thrones was een van de grootste series ooit. Hoe groot was de druk?

“Ik voelde wel druk, maar vooral enthousiasme, omdat ik een grote fan ben van Game of Thrones. Toch is er altijd wel een soort van angst als je meedoet aan zoiets groots. Het is makkelijker om iets goeds slecht te maken dan iets slechts goed. Tijdens de eerste opnamedag was ik echt heel nerveus. Ik sliep de dag ervoor niet en ik kon geen eens eten. Ik voelde me daarom ziek en vroeg mezelf überhaupt af waarom ik meedeed. Nu voel ik me trots op wat ik heb bereikt.”

Wat vond je van het einde van Game of Thrones?

“Hoe je het ook eindigt, mensen blijven boos. Je kunt niet iedereen blij maken. Zelf vind ik dat het gewoon goed gedaan is. Ik heb geen beter einde in mijn hoofd, dus ik kan niet zeggen hoe het beter had gemoeten.”

Hoe was het om tijdens corona goede relaties met andere acteurs op te bouwen?

“We probeerden ons zoveel mogelijk aan de regels te houden. Op de set was het dan ook zeer streng. We testten bijna elke dag. Juist door die maatregelen konden we veel tijd met elkaar doorbrengen en we hebben dan ook veel gelachen. Vooral Rhys Evans is me er eentje. Hij is net een poppenspeler. Hij ziet dingen gebeuren en kiest precies het juiste moment om een grap te maken. Ik heb er zelfs video’s van gemaakt, maar dat mag hij eigenlijk niet weten. Het is letterlijk een koning die aan het werk is. Dat was meteen ook het moeilijkste tijdens de opnames voor mij. Niet in de lach schieten naast hem.”

fabien frankel, ser criston cole, interview, house of the dragon, game of thrones, dorne
(Afbeelding: HBO)

“In totaal duurden de opnames elf maanden, terwijl eigenlijk zes à zeven de bedoeling was. Ik sprak met meer ervarener acteurs en zij hebben nog nooit zulke lange opnamedagen meegemaakt. Het was dus duidelijk iets unieks.”

Hoe was het om alles geheim te houden?

“Ik ben daar echt heel slecht in. Ik heb echt heel erg mijn best gedaan, maar soms versprak ik me en zei ik over iemand dat hij dood was. Ik moest dan meteen mijn woorden inslikken en zeggen dat ik een grapje maakte. Ik hoop echt dat ik House of the Dragon niet voor te veel mensen heb verpest. Dit gaat me echt mijn baan kosten. Schrijf dit alsjeblieft niet op! Ik heb echt nooit met iemand over de serie gepraat! Ik kan geheimen bewaren als de beste, haha.”

Heb je een favoriete scène, aangezien je een goede spoiler bent?

“Nee, die fout ga ik niet nog een keer maken. Ik kan je dus helaas niet vertellen welke dat is. Laten we het maar op eerste aflevering houden. Ik denk sowieso dat elke scène met David Horovitch, die de Grand Maester speelt, geweldig is. Hij is zo getalenteerd.”

Hoe heb je jezelf voorbereid op House of the Dragon?

“We werkten goed samen met het stuntteam en zij hebben me ook veel geleerd. Mijn personage vecht met een morgenster, dat een vrij ingewikkeld wapen is. Dat moet er dus heel natuurlijk uitzien. Jullie mogen beslissen of het gelukt is. Ik ben zelfs gewond geraakt terwijl ik met een harnas vocht. Nee, nu ben ik aan het overdrijven. Ik was heel veilig en heb hooguit een blauwe plek opgelopen.”

Fabien Frankel House of the Dragon)
In het harnas. (Afbeelding: HBO Max)

Gaan we van Craston Cole houden?

“Ik weet het niet, want House of the Dragon is nog niet uit. Ik weet niet of kijkers van hem gaan houden of hem juist haten. Ik hoorde op de Comic Con dat iemand mij herkende. Hij zei: ‘Kijk, daar is Ser Criston Cole.’ Waarop zijn vriend zei: ‘Ik haat hem.’ Dat was meteen een goede binnenkomer. Laat ze me mij maar haten. We zullen het zien.”

Heb je jij ook je zwaard gestolen?

“Nee, terwijl ik hoor dat iedereen wel spullen gestolen heeft! Matt en Paddy hebben beiden een zwaard, Rhys heeft de helft van zijn kostuum meegenomen en ik heb niets! Ik nam een shirt mee voor Halloween en het voelde alsof ik gearresteerd werd door de crew. Ze zeiden letterlijk tegen mijn chauffeur: ‘Hij heeft een shirt meegenomen, breng hem terug naar de set!’ Er zijn er nota bene 73 van. Ik heb ‘m toch met Halloween gedragen, maar daarna wel teruggegeven. Het voelt niet helemaal eerlijk.”

Hoe voelt het om het eindresultaat van House of the Dragon te zien?

“Het voelt onwerkelijk. Je ziet 90 procent van de serie niet als je bezig bent met de opnames. De special effects, de teams die het geluid en de graphics bewerken. Je had daar nog geen idee van tijdens de opnames. Als je het dan eenmaal ziet voelt het alsof alle puzzelstukjes in elkaar passen en dat er een wonder is verricht. Ik ben echt diep onder de indruk.”

Wil je zelf weten wat het eindresultaat is en of er écht zoveel seksscènes in zitten? House of the Dragon is vanaf 22 augustus te zien op HBO Max.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.