Stijn Kuster
Stijn Kuster Sport 19 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Videoreportage | Een kijkje in de nieuwe bus van team Jumbo-Visma

Wielerteam Jumbo-Visma heeft misschien wel de grootste camper van Nederland. Net voordat de nieuwe bus vertrekt naar La Vuelta Holanda, neemt Manners samen met Jan Boven (teamleider) een kijkje in de MAN Lion’s Coach R08.

De 14 meter lange bus is eigenlijk niet echt een camper. De rijders kunnen er wel douchen en eten, maar van een bed is geen sprake. Al zal er ongetwijfeld wel eens een oogje dichtvallen tijdens de terugrit.

De enorme nieuwe bus van Jumbo-Visma

Niet geheel onlogisch, want de gigantische camper heeft heerlijke zetels. Een vaste plek in de nieuwe bus hebben de rijders niet. In de kleedkamer is dit anders. “Hier hangt de buschauffeur naamkaartjes op om alles geordend te houden”, zegt Boven.

video, reportage, nieuwe bus, man, jumbo-visma, wielrennen, vuelta, manners
Alle ruimte (Afbeelding: Manners)

In deze kleedkamer vind je drie douches. Hoewel dit niet genoeg is voor het hele team om zich op te frissen, maakt dat in praktijk niet uit. “De rijders komen eigenlijk nooit tegelijk binnen”, aldus de man die het wielerteam de komende weken begeleidt tijdens de Vuelta.

Deze elektrische fiets is ook een camper en een boot

Als de rijders van team Jumbo-Visma zijn opgefrist, volgt er een maaltijd om hun lichaam te herstellen. Deze staat al klaar in de koelkast en wordt in de magnetron opgewarmd. Vervolgens wordt in de bus de etappe besproken en laten de coaches op de TV-schermen de punten zien die zij willen bespreken.

video, reportage, nieuwe bus, man, jumbo-visma, wielrennen, vuelta, manners, camper, douche
Heerlijk, zo’n douche na een zware etappe (Afbeelding: Manners)

Om alles van stroom te voorzien, heeft de camper een flinke aggregaat onderin het luik. Onderin de nieuwe bus van team Jumbo-Visma vind je ook een wasmachine en droger om de vieze kleding te wassen en een hogedrukspuit om de bus schoon te maken.

Camper te zien bij La Vuelta Holanda

De nieuwe bus dan wel camper is nog maar net binnen en mag nu al aan de bak. Hij gaat dit weekend voor het eerst in gebruik tijdens La Vuelta Holanda, drie etappes in Nederland waarmee de Ronde van Spanje begint.

video, reportage, nieuwe bus, man, jumbo-visma, wielrennen, vuelta, manners, camper
Wat een beest (Afbeelding: Manners)

De eerste etappe van de Vuelta is een ploegentijdrit en begint op 19 augustus om 18.30 uur in Utrecht. De ploegen starten om de vier minuten. Het laatste team zal rond 20.20 uur over de finish rijden. Of team Jumbo-Visma even succesvol wordt als tijdens de Tour de France? Aan de nieuwe bus zal het niet liggen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.