Mark Hofman
Mark Hofman Games 24 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Het einde van PES: 5 dingen die beter waren dan in FIFA

Het einde van PES (Pro Evolution Soccer) is hier. Ontwikkelaar Konami trekt de stekker uit de jaarlijkse releases, maakt het spel free-to-play en geeft de game een nieuwe naam. Het is het einde van een tijdperk waar we, op sommige punten, toch met plezier naar terugkijken.

Dat heeft alles te maken met het feit dat PES, dat vanaf nu verdergaat als eFootball, ook heel veel dingen goed deed. Sterker nog: de game deed sommige dingen beter dan concurrent Fifa. Een overzicht.

#1 Een echte voetbalsimulator

Ten eerste was Pro Evolution Soccer dé game voor voetballiefhebbers. Waar Fifa meer opereert als een Arcade-achtige game, richte PES zich het meest op realisme. Het spel kon dan ook echt gezien worden als voetbal simulator wat, in mijn opzicht, wel echt veel toffer was. Al begrijp ik dat de tragere gameplay niet voor iedereen was weggelegd.

Wie het meest wilde nabootsen wat er op het veld bij je favoriete teams gebeurde zat, zeker de laatste jaren, het best gebakken met PES.

#2 PES versloeg Ultimate Team met My Club

Fifa Ultimate Team is zonder twijfel de populairste game-mode in sport games. Toch is FUT, naar mijn idee, zeker niet de beste. Ultimate Team is vermakelijk, maar tegelijkertijd ook enorm frustrerend door de microtransacties en de gigantische voordelen die daaruit te halen zijn. Wat dat betreft pakte My Club van PES het beter aan.

Natuurlijk was het mogelijk om via transactie je team een stuk sterker te maken, maar je was er niet echt van afhankelijk. Door de wekelijkse featured teams en de team-van-de-weekselectie was het vrij toegankelijk om je team te voorzien van sterspelers. Zeker wanneer een bepaald team, zoals Barcelona of Juventus, een deal had met Konami.

In een aantal weken tijd kon je het voor elkaar krijgen om een gigantisch goed team in elkaar te draaien, zonder daar ook maar een euro aan te besteden. Iets dat bij Ultimate Team soms wel maanden kan duren.

#3 JUICHEN…op je bank!

Dit derde punt sluit aan op het eerste. PES was een stuk realistischer, waardoor het spel trager verliep dan Fifa. Dat resulteerde simpelweg in het feit dat je harder moest werken voor een doelpunt. Iets dat gaandeweg misschien minder leuk is, maar voor veel meer plezier weet te zorgen.

Wanneer het balletje in het net lag zou je zonder twijfel JUICHEN! Niet langs de lijn, maar gewoon thuis op de bank.

#4 Een betere Co-Op ervaring

Of de gameplay van PES je nu lag of niet, je kon niet ontkennen dat Konami de Co-Op modus veel beter onder de knie had dan EA. Het maakte niet uit in welke modus je opereerde: het was altijd mogelijk om zonder problemen met je vrienden te spelen. En of je dan 1 tegen 1, 2 tegen 2 of 3 tegen 3 wilde spelen, dat maakte niet zo heel veel uit.

#5 Uiterst realistische graphics

Fifa heeft jarenlang zonder twijfel een voorsprong gehad op het gebied van graphics. Het uiterlijk van de game was beter en ook de bewegingen van de spelers kwamen realistischer over. Toch heeft PES de laatste jaren flinke stappen gemaakt. Helaas is dat bij eFootball niet meer terug te zien, maar PES 2020 was een meesterwerkje.

Of het nu ging om stadions, gezichtsuitdrukkingen of details zoals het gras: PES had op dit gebied de overhand.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.