Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Game of Thrones krijgt belangrijke prequel (maar niet op televisie)

George R. R. Martin de nieuwe Shakespeare noemen gaat veel te ver, maar Game of Thrones doet qua intrige en theatrale drama wel sterk aan zijn toneelstukken denken. Wij zijn niet de enigen die dat doorhebben. De fantasy-serie gaat namelijk verder… op het toneel. Op Broadway zelfs.

Dat meldt vakblad The Hollywood Reporter. Fans die bang zijn dat de 72-jarige schrijver nooit zijn boekenreeks af gaat krijgen, kunnen weer beginnen met nagelbijten. George R.R. Martin is zelf ook betrokken bij de ontwikkeling van het toneelstuk, samen met de beroemde toneelschrijver Duncan Macmillan. De Volkskrant noemde hem afgelopen jaar nog ‘dé toneelschrijver van dit moment.’

Game of Thrones-toneelstuk

Het doel is om het Game of Thrones-toneelstuk op te gaan voeren vanaf ergens in 2023. Er zijn al plannen voor producties in New York City, London en Australië. Film- en theaterregisseur Dominic Cooke krijgt de regie in handen. Hij was ook verantwoordelijk voor spionagefilm Courier, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol. Een acteur waarmee hij overigens ook meerdere Shakespeare-stukken heeft gedaan op het toneel.

Terug naar de wondere wereld van Game of Thrones. Want wat wordt de insteek van het toneelstuk? Ook dat is al bekend: het toneelstuk gaat niet zomaar de serie herkauwen, maar voegt echt een nieuw stuk verhaal toe. Niet aan de achterkant, maar aan de voorkant. Het wordt namelijk een prequel.

Toernooi met grote gevolgen

Het verhaal speelt zich af tijdens The Great Tourney at Harrenhal, zestien jaar voor de HBO-serie. Een toernooi dat de aanleiding was tot gebeurtenissen die uiteindelijk tot het plot van Game of Thrones leidden. Inclusief de rebellie van Robert Baratheon en de neergang van de Targaryens.

Geen overbodige spin-off dus. Nadat The Hollywood Reporter de plannen onthulde, bevestigde George R. R. Martin het nieuws zelf:

“De zaden van oorlog worden vaak gezaaid in vredestijd”, aldus Martin tegenover THR. “Weinigen in Westeros wisten dat er een bloedbad zou komen toen zowel hooggeborenen als normale burgers zich in Harrenhal verzamelden om de beste ridders van het rijk te zien strijden in een groot toernooi, tijdens het Year of the False Spring. Het is een toernooi waarnaar vaak wordt verwezen tijdens HBO’s Game of Thrones, en in mijn romans, A Song of Ice and Fire … en nu kunnen we eindelijk het hele verhaal vertellen … op het podium. ”

Retourtje Londen

Voor ons wordt het sparen voor een retourtje Londen. Of wachten tot HBO het toneelstuk hopelijk adapteert als televisieserie. Een voor de hand liggende zet: er zijn al vijf of zes spin-offs in ontwikkeling, dus daar kan nog wel eentje bij. Zeker gezien dit toneelstuk een essentiëler verhaal vertelt dan de meeste andere geplande spin-offs. Afwachten geblazen!

Game of Thrones krijgt nog eens drie ambitieuze spin-offs

THR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.