Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

HBO Max wil meer Harry Potter-films, en Draco is al aan boord

De gloednieuwe baas van HBO Max wil meer Harry Potter-films gaan maken. Het originele trio staat nou niet bepaald te trappelen, maar Draco Malfoy is al aan boord. In welke vorm dan ook.

Het zijn roerige tijden bij HBO Max. Moederbedrijf Warner Bros. is eerder dit jaar samengegaan met Discovery. De kersverse baas van het resulterende megabedrijf, David Zaslav, staat berucht om zijn meedogenloze visie.

Roerige tijden bij HBO Max

Ook nu heeft hij er geen gras over laten groeien. Lente volgend jaar gaan Discovery+ en HBO Max samengevoegd worden, met een gloednieuwe streamingdienst als resultaat. Ook schrapte hij al talloze cartoons, een medium waar hij niet in gelooft, en werd de nieuwe Batgirl-film gecanceld. Een film die al zo goed als af was.

De 62-jarige entertainmentveteraan draait elk dubbeltje om. Dankzij hem is bijvoorbeeld de televisiezender Discovery de afgelopen decennia compleet veranderd. Van meer degelijke wetenschappelijke content naar goedkopere sensatieshows uit Amerika.

Nieuwe Harry Potter-films

Terwijl we afwachten hoe de nieuwe streamingdienst eruit gaat zien (en of we onze levenslange HBO Max-korting gaan behouden), heeft Zaslav alvast één franchise genoemd waarin hij wél flink wilt investeren: Harry Potter.

Afgelopen week benadrukte hij tegenover aandeelhouders dat hij graag meer Harry Potter-films wilt maken, mits J.K. Rowling ook aan boord is. Meer details gaf hij niet, maar dan heeft de ondernemer het hoogstwaarschijnlijk echt over de originele filmreeks, niet Fantastic Beasts. Het zou in ieder geval bij de reputatie van Zaslav passen: scoren op een veilige manier, in plaats van risico’s te nemen met compleet nieuwe verhalen.

Hopelijk levert het daadwerkelijk interessante spin-offs op, en niet een Potter-equivalent van The Force Awakens. In die Star Wars film werden oude plot-elementen gerecycled en werden grote namen uit de oude trilogie gebruikt om fans naar de bioscoop te lokken. Strip al die fanservice weg, en er bleef weinig over.

Enorme potentie

Afijn, laten we de plannen van Zaslav niet nu al afserveren. Het is vooralsnog stil gebleven vanuit kamp Rowling, en de schrijfster achter Harry Potter zal haar goedkeuring moeten geven. Zij heeft de controle, zo werd de afgelopen jaren wel duidelijk. Anders had Warner Bros. de franchise allang verder uitgemolken.

De potentie is enorm: een The Mandalorian-achtige serie op HBO Max, meer boeken, comics, games. De Disney-formule kun je regelrecht op Harry Potter loslaten. Vooralsnog ligt Rowling echter dwars.

Terugkeer voor originele trio?

In de tussentijd worden de acteurs van de originele films nog altijd tijdens interviews gevraagd of ze terug zouden willen keren. Het is een vloek (ha!) die ze altijd zal blijven achtervolgen.

Daniel ‘Harry Potter’ Radcliffe heeft door de jaren heen vaker gezegd dat hij de deur open laat staan voor een eventuele terugkeer. Rupert ‘Ron Weasley’ Grint heeft meer moeite met het idee, maar zegt het te willen overwegen als de andere twee ook meedoen. En dat is pittig. Emma ‘Hermoine Granger’ Watson wilt namelijk enkel terugkeren als J.K. Rowling niet betrokken is. Gezien de uitspraken van Zaslav is dat een vrijwel onmogelijke en daarmee onrealistische situatie.

De kans op een terugkeer voor het originele trio is daarmee nihil. Een cameo misschien, maar geen hoofdrollen in een direct vervolg. Een vrij directe spin-off met een ander personage of verhaallijn is dan logischer. Uiteindelijk is dat een goede zaak: het dwingt de studio nieuwe verhalen te vertellen, en maakt een The Force Awakens-scenario minder waarschijnlijk.

Harry Potter Film Draco ontdekking films
Tom Felton als Draco Malfoy (rechts) (Afbeelding: Warner Bros. Discovery)

Draco Malfoy is sowieso aan boord

Wie weet kan Draco Malfoy zijn eigen film krijgen. Acteur Tom Felton staat namelijk wél open voor een terugkeer. Sterker nog, hij zou zelfs genoegen nemen met een rol als extra, puur op de achtergrond.

In een recent interview zei hij het volgende over een terugkeer: “Ik zou het zeker overwegen. Ik denk niet dat het een alles of niets-ding zal zijn. Eerlijk gezegd, als ze doorgaan met het maken van meer films of tv-shows in de Wizarding World, zou ik alleen al graag opduiken als een extra op de achtergrond. Hoe graag ik ook Draco zou spelen, zou ik het fantastisch vinden om opnieuw deel uit te maken van die wereld, dat zou al cool genoeg zijn.”

Het moge duidelijk zijn dat Felton al voor de deur van Warner Bros. Discovery staat, klaar om te tekenen. J.K. Rowling, lees je mee?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.