Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 11 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Waar het groene Mediterrane dieet wel allemaal niet goed voor is

Grote kans dat je in de afgelopen jaren wel eens gehoord hebt van het Mediterrane dieet. En mocht je bezig zijn met afvallen (niets om voor te schamen), denk ben je vast wel eens gestuit op het groene Mediterrane dieet tegen.

Hoe werkt dit dieet precies, wat mag je dan wel en niet eten, en is het beter dan zijn traditionele voorganger?

De normale Mediterrane dieet

Even opfrissen: een aantal jaren geleden werd het Mediterrane dieet gezien als dé belofte als het om afvallen gaat. Het voedingspatroon is gebaseerd op dat van de inwoners van Griekenland en Italië. De basis van het dieet bestaat voornamelijk uit groenten, vis, noten, zaden, volkorengranen en extra vergine olijfolie. Ook zuivelproducten, eieren en gevogelte staat af en toe op het menu.

Er zijn ook voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan. Onder meer rood vlees, geraffineerde oliën en gezoete frisdranken zijn no go’s bij dit dieet. Klinkt als iets dat prima is vol te houden is.

Het groene Mediterrane dieet

Maar tegenwoordig is vooral het ‘groene’ Mediterrane dieet populair. Bij de bovenstaande voedingsmiddelen denk je aan alles behalve de kleur groen. Wat maakt dit groene Mediterrane dieet dan anders? En betekent het dat je alleen op blaadjes sla met, vooruit, wat olijfolie mag kauwen?

Het korte antwoord: nee. Het groene Mediterrane dieet is meer dan blaadjes sla. Uit nieuw onderzoek in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism blijkt dat mensen die dit groene dieet volgden, een dubbele toename hadden van het hormoon ghreline. Ghreline houdt op gezonde manier jouw hongergevoel onder controle en beïnvloedt hierdoor gewichtsverlies. Precies wat je wil tijdens het afvallen.

Plantaardige eiwitten en groene thee

Volgens hoofdonderzoeker Gal Tsaban heeft het groene dieet veel weg van het originele Mediterrane dieet, dat we al kennen, maar wordt de vleescomponent vervangen door plantaardige eiwitten. “Bij het groene Mediterrane dieet vervang je het vlees door mankai, een plantaardig eiwit dat ook veel vezels bevat,” laat Tsaban weten.

Ook speelt groene thee een grote rol bij deze levensstijl. Het is bekend dat groene thee rijk is aan antioxidanten, die een rol spelen bij de insulinegevoeligheid. Volgens de richtlijnen van het groene Mediterrane dieet ruil je dat kopje koffie ‘s morgens dus beter in voor een mok groene thee.

7 superfoods om per direct aan je dieet toe te voegen

Verder lijken de twee voedingspatronen veel op elkaar. Je kunt het groene Mediterrane dieet dus in grote lijnen een vegetarische versie van het originele voedingsplan noemen.

Afvallen met of zonder vlees?

We horen je denken: welk van de twee is de beste optie? Dat kunnen we je niet voorschotelen. Volgens hoofdonderzoeker Tsaban is de groene versie een stuk effectiever dan het origineel, vooral dankzij die hoge ghreline-levels. Maar ben jij een echte carnivoor, en vind je het afvallen een stuk makkelijker als er ‘s avonds een stukje vis of vlees op je bord ligt? Dan is de keuze wat ons betreft snel gemaakt.

Nog een manier om kilo’s kwijt te raken: je laten inspireren door de Scandinaviërs. Het Noorse dieet omvat vette vis en brood, en het is aangetoond effectief.

Is cardio noodzakelijk om jouw winterkilo’s kwijt te raken?

Men's Journaleverydayhealth

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.